Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, Tom74 napisał:

Wg mnie pierwsze ustawienie kamieni było ok. Druga opcja raczej tak sobie. 

Rozwazales opcje Hamburga? Gąbka + cyrkulator. 

Hamburga raczej do tej pory nie brałem pod uwagę, sporo czytałem na FM i wydaje mi się że zastosuje kaseciaka, zamówiłem już nawet Atmana AT 306, czekam na dostawę, więc jednak opcja "kasetowa", tylko czy narożny czy turbo, tutaj mam dylemat:huh:, jak będzie potrzeba wymuszenia lepszej cyrkulacji, dołożę jeszcze cyrkulator.

Czytając temat "Filtr kasetowy do akwarium", natknąłem się na temat tzw. filtra" panelowego"

, ale temat był poruszany w 2014 roku, nie wiem czy jest aktualny, czy nadawał by się do mojego zbiornika, czy rzeczywiście już "jesteśmy" dalej i właśnie jest kaseciak w wersji np.6.0 lub 7.0:question:

Dziękuję za opinie nt.kamieni.:)

Opublikowano
4 minuty temu, akwamir napisał:

Hamburga raczej do tej pory nie brałem pod uwagę, sporo czytałem na FM i wydaje mi się że zastosuje kaseciaka, zamówiłem już nawet Atmana AT 306, czekam na dostawę, więc jednak opcja "kasetowa", tylko czy narożny czy turbo, tutaj mam dylemat:huh:, jak będzie potrzeba wymuszenia lepszej cyrkulacji, dołożę jeszcze cyrkulator.

Czytając temat "Filtr kasetowy do akwarium", natknąłem się na temat tzw. filtra" panelowego"

, ale temat był poruszany w 2014 roku, nie wiem czy jest aktualny, czy nadawał by się do mojego zbiornika, czy rzeczywiście już "jesteśmy" dalej i właśnie jest kaseciak w wersji np.6.0 lub 7.0:question:

Dziękuję za opinie nt.kamieni.:)

Filtr panelowy to dokładnie to samo co filtr kasetowy. Jest multum wersji obu tych filtrów i nie ma jakiegoś konkretnego modelu. Zobacz jeszcze temat filtra za tłem. Zamiast tła strukturalnego można zastosować kawałek spienionego PCV. Jeżeli filtr kasetowy to warto brać pod uwagę wersje bez przegrody w środku.

• Lubię to 3
Opublikowano
3 minuty temu, suricade napisał:

Filtr panelowy to dokładnie to samo co filtr kasetowy. Jest multum wersji obu tych filtrów i nie ma jakiegoś konkretnego modelu. Zobacz jeszcze temat filtra za tłem. Zamiast tła strukturalnego można zastosować kawałek spienionego PCV. Jeżeli filtr kasetowy to warto brać pod uwagę wersje bez przegrody w środku.

Dziękuję za podpowiedź, filtr kasetowy to znaczy turbo?, sorry, jeszcze nie ogarniam wszystkich określeń, ;)

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, akwamir napisał:

filtr kasetowy to znaczy turbo?,

Nie. Kasetowy czyli w obudowie ( skrzynka ) z PCV w kształcie kasety. Turbo  to tylko określenie  ze względu na pompę..im silniejsza tym bardziej "turbo". A tak naprawdę to powinno określać się siłę pompy  bez względu czy jest na pompie Aquael  czy np. na jakimś falowniku.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 2
Opublikowano

Ciąg dalszy wyboru filtra, pvc kupione, pompa At 306 kupiona ( da radę ?), klej Cosmoplast kupiony, i teraz: czytając o kaseciaku, tę ilość wątków, chyba od początku, filtr ewoluował, np. skimer ,z "grzebienia" do jednego nacięcia, jak u kolegi  iquitos68,   

ze szczelin pionowych na wlocie do kasety, do szczeliny poziomej ale z regulowanym zasysem.

I tak na prawdę jestem trochę pogubiony:wacko:, jaki filtr k. powinienem wybrać do swojego akwarium?.

Opublikowano

Hej, ja ostatnio kleiłem kaseciaka i wlot mam od spodu o wymiarach 1cmx12,5cm taki jak wymiar komory śmieciowej, czyli dno jest mniejsze o ten wymiar. Skimmera jeszcze nie wycinałem, bo nie wiem czy będzie potrzebny.