Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem

Po paru latach przerwy wracam do większego akwa. Obecnei 25l słoik... ale ma się to w końcu zmienić.

W planach - 160 l. Co prawda nie malawi (ale kiedyś miałem 400l więc czuję się prosić o pomoc na naszym forum) ale z czasem kto wie.. niemniej - do meritum.

Planuję odpalić hillstream - czyli strumień rzeczny. Mniejsza o obsadę i inne szczegóły. Planuję filtrację oprzeć na kaseciaku - jak najmniej zewnętrznego osprzętu (najchętniej wcale, tylko kabel), duża nadfiltracja, a ryby raczej mało śmiecące:)

Od czytania tego wątku powoli mi oczy wychodzą stąd prośba o pomoc. W takim biotopie jak planuję wymagany jest mocny przepływ wody. Pytanie -  i czy takie rozwiązanie zadziała - kaseciak po jednej stronie a "dmuchawa" (przeprowadzony wypływ wody rurką na drugi koniec np. po wzmocnieniu) po drugiej aby "dmuchało" w stronę filtra. I to dmuchało mocno;) I tu kolejna sprawa - jaka pompa aby przepchnąć tą wodę 1 m na drugi koniec akwa i zapewnić mocny przepływ.

Z góry dzięki za radę.

Opublikowano (edytowane)

@corten Wydzieliłem Twój temat ale pamiętaj , że nikt nie będzie Ci udzielał rad odnośnie innego biotopu. Natomiast  jeżeli chodzi o budowę sensu stricto kaseciaka jak najbardziej  bo jego budowa nie ma znaczenia  do jakiego biotopu będzie przeznaczony. Im silniejsza pompa tym lepiej. I tego się trzymajmy. Na PW wyślę Ci coś ciekawego odnośnie tego co Ciebie interesuje.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano (edytowane)

Andrzej - jak najbardziej nie chodzi mi o rady odnośnie innego biotopu, napisałem jedynie tę parę słów na jego temat aby przedstawić mój problem - zbudowanie kaseciaka z mocnym dmuchnięciem. Dzięki za PW, zaraz przejrzę.

ps. wygląd forum i funkcjonalności nieco się zmieniły - dawno mnie tu nie było..:(

Edytowane przez corten
Opublikowano

Ja przespałem się z tematem i tak wydaje mi się, że może za dużo kombinuję z pompowaniem wody na drugi koniec akwa. Tzn. zwykły kaseciak z mocną głowicą, strumień wody puszczony peszelem z lewego górnego rogu nieco pod skosem przez całą długość akwarium (filtr planuję na lewej bocznej ścianie) i przy w sumie tak niewielkim zbiorniku - cyrkulacja powinna być ok (lekka zabawa hardscapem ale do ogarnięcia wg mnie) a i przepływ w miarę mocny.

Jak sądzicie? I jaką głowicę polecicie?

Opublikowano (edytowane)

Dla mnie pomysł wylotu z przeciwnej strony jest ciekawy i nie będziesz miał pralki, tylko faktycznie przepływ z końca na koniec. Ryby się ustawią przodem do wylotu.

Pompa 2700 m3/h to będziesz miał Wisłę u wylotu, podczas wezbrania. To jest 3 m/s, więc u ciebie 0.33 sekundy od końca do końca.

Strumień górski to około 2 m/s, zależnie od nachylenia i myslę, że taka pompa koło 2000 m3/h by to zapewniła, gdyby nie straty na kolanach. Lepiej dać łuki i pompę koło 2500 m2/h.

Do tego żwir co najmniej 4-6 mm, żeby nie zwiało.

zamiast kasety, lepiej duży panel gąbkowy (fitr hamburski), żeby nie hamować przepływu.

Wylot też najlepiej dość rozproszony, np podwodna deszczownia zrobiona z trójników.

Edytowane przez Falcowski
Opublikowano

Dobry pomysł z rurką pcv i puszczeniem wody z przeciwnej strony, w obu akwariach to stosuję.

Do 100cm najlepsza będzie pompa Atman AT306 o przepływie deklarowanym 2000l/h, myślę że dodatkowy falownik już nie będzie potrzebny, zawsze to mniej gratów w środku.