Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Imak, wczoraj pierwszy raz "zauważyłem różnicę" w NO3... mianowicie jakoś tak ryby pływały leniwie unosząc się nad dnem, niektóre pochowane, ja standardowo za testy i pierwszy raz licznik na =50...

Zaraz podmieniłem wodę zgodnie z harmonogramem, poszedłem się wysikać... wracam i oczom nie wierzę... pełne akwarium ryb... szaleją z prądem przy tylnej ścianie, pływają nad skałami, co się wcześniej nie działo...

jak długo już masz taką sytuację z NO3? ja bym chyba walczył żwawiej :P

Opublikowano

Tak kolego makok moja sytuacja z NO3 jest nieciekawa, mam tak chyba od zawsze. To znaczy, nie wiedziałem , że jest taka zła bo nigdy nie sprawdzałem parametrów wody. Poprostu gdy ryby ocierały się z powodu brudnej i starej wody zmieniałem ją nawet kilka razy w roku.

Dopiero gdy przystąpiłem do sympatyków malawi i za waszymi poradami zmieniłem kilka swoich starych nawyków na lepsze, tj.:

1. Regularne badanie parametrów wody.

2. Cotygodniowe podmiany części wody.

3. Załorzenie prefiltrów na rury ssące od kubełka i zastosowanie ich jako biologi.

4. Rezygnacja z przynajmniej co 6 miesięcznego restartu, czyszczenia i zmany całkowitej wystroju i wody + płukanie filtrów itp... (czyli całkowity początek).

5. ....

Mógłbym wymienić jeszcze kilkanaście rzeczy które poznałem i stosuję u siebie.

Wracając do tematu to te NO3 spędza mi sen z powiek. Planuję uruchomić hydropchonikę tylko zastanawiam się nad roślinami które by przetrwały i najlepiej spełniały swoje zadanie. Czytałem makok twoje opisy o tej filtracji więc teraz to tylko kwestia czasu i chęci. Myśllę też o czymś do filtra , lecz nie mogę się zdecydować, pomóżcie.