Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zależy jak jest długość rurki . Jeżeli mieści się za gąbką to robisz w gąbce nacięcie , "na krzyż" w wybranym miejscu i przekładasz rurkę.

Coś jak na tym zdjęciu

post-89-0-97516800-1436711551.jpg

Ale są różne rozwiązania https://www.google.com/search?q=hmf+filter&client=firefox-b-d&sxsrf=ACYBGNQi-_PGf_1F1MaFfUd1TidVn3RA4w:1570985778258&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwivjoqK2pnlAhVhw4sKHVcCApYQ_AUIESgB&biw=1138&bih=527

• Lubię to 3
Opublikowano
Godzinę temu, suricade napisał:

Zależy jak jest długość rurki . Jeżeli mieści się za gąbką to robisz w gąbce nacięcie , "na krzyż" w wybranym miejscu i przekładasz rurkę.

Coś jak na tym zdjęciu

post-89-0-97516800-1436711551.jpg

Ale są różne rozwiązania https://www.google.com/search?q=hmf+filter&client=firefox-b-d&sxsrf=ACYBGNQi-_PGf_1F1MaFfUd1TidVn3RA4w:1570985778258&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwivjoqK2pnlAhVhw4sKHVcCApYQ_AUIESgB&biw=1138&bih=527

No właśnie, problem w tym, że gdy obniżę wylot o te 3 cm, to rurka nie będzie przechodziła przez gąbkę. Gąbka od mojego hamburga wystaje nad powierzchnię wody tylko centymetr. W linku, który mi podesłałaś, popatrzyłem odpowiedni układ rurek, tylko muszę się rozejrzeć, gdzie mogę je kupić. Dziękuję za podpowiedź. Na marginesie - dlaczego u nas tak mało są te hmaburgi popularne ? A rozwiązanie z pompą powietrzną już niemal w ogóle ?! 

Opublikowano
27 minut temu, tomaszzt napisał:

Na marginesie - dlaczego u nas tak mało są te hmaburgi popularne ? A rozwiązanie z pompą powietrzną już niemal w ogóle ?! 

Kwestia mody. W innych biotopach to standard.

Opublikowano

Z racji, że to mój pierwszy post na forum wypada się przywitać. 😀

Czytam od dłuższego czasu o filtrach "hamburgerach" z racji ich bezobsługowości, cichości oraz prostoty. 

Teraz pytanie do praktyków tego rozwiązania. Akwarium 500 litrów. Jaki napęd do niego zastosować? Powiedzmy, że myślę o dwóch "kolumnach", "mobilnych" hmfach w rogach. Pompę pokroju AC 2000, cyrkulator a może pompę napowietrzacza? A może pierwszy oprzeć na pompie a drugi na napowietrzaczu i wspomóc się cyrkulatorem? 

• 5 tygodni później...
  • 1 rok później...
Opublikowano

Witam

Czytają ten temat jak i wiele innnych na temat filtrów filtrów hamburskich mam pytania:

Jaki ma być przepływ przez filtr?wszędzie podają 2-3 objętości akwarium. 

Jaka struktura gąbki? 20 czy 30ppi

Wedlug wytycznych do mojego akwarium 210 litrów powinna wystarczyć pompa 500l/godz.

Opublikowano
11 godzin temu, szymek napisał:

Witam

Czytają ten temat jak i wiele innnych na temat filtrów filtrów hamburskich mam pytania:

Jaki ma być przepływ przez filtr?wszędzie podają 2-3 objętości akwarium. 

Jaka struktura gąbki? 20 czy 30ppi

Wedlug wytycznych do mojego akwarium 210 litrów powinna wystarczyć pompa 500l/godz.

Gąbka 20 PPI, ja użyłem 30 PPI i widzę, że jest za gęsta. Co do napędu. Aktualnie mam falownik JVP-132, skręcony do połowy. JVP-130 jednak nie dawał rady przy gąbce 30PPI.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ma ktoś zamontowanego hamburga na środku tylniej ścianki akwarium?chcę żeby jak najmniej wystawał,coś jak w stylu wielkiej turbo kasety bez obudowy z przodu. Macie jakieś przykłady jakie pompy montujecie do danego litrażu?