Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, M4L4WI_F4N napisał:

A jak się ma sprawa z czyszczeniem głowicy tudzież cyrkulatora? 

Jak rozumiem co damy pod głowicę czyli ceramikę lub pociete gąbki nie ma znaczenia? 

No i to o czym wspominał @przemo-hczyli kwestie wizualne. Faktycznie brud wnika do środka a na zewnątrz gąbka jest czysta?

Głowicę można bardzo łatwo wyciągnąć do czyszczenia bez naruszania filtra. 

Ceramika jest tutaj zbędna. Wystarczy sama mata, lub dodatkowo jeszcze pocięte w kostkę gąbki za matą. 

Ten osad, który jest pod głowicą nie jest brudem. W poście nr.35 opisałem to już dokładnie. Jest to masa mikroorganizmów i bakterii, również tych nitryfikacyjnych, które odpowiedzialne są za cykl biologiczny zbiornika. 

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za odpowiedzi. 😉

Z tym brudem może faktycznie niefortunnie się wyraziłem. Chodziło mi o to, że odchody jakie napłynęły koło gąbki przez pory wnikna do środka czy zostaną na niej? 

Z postów wynika, że Hamburgi to takie perpetum mobile ale tak szczerze to nie ma żadnych haczyków? Można całą filtracje powiedzmy w baniaku 500 litrów oprzeć na czymś takim? Bez pakowania kasy w puro i inne cuda?  Podmiany i koniec? 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
17 minut temu, M4L4WI_F4N napisał:

Dziękuję za odpowiedzi. 😉

Z tym brudem może faktycznie niefortunnie się wyraziłem. Chodziło mi o to, że odchody jakie napłynęły koło gąbki przez pory wnikna do środka czy zostaną na niej? 

Z postów wynika, że Hamburgi to takie perpetum mobile ale tak szczerze to nie ma żadnych haczyków? Można całą filtracje powiedzmy w baniaku 500 litrów oprzeć na czymś takim? Bez pakowania kasy w puro i inne cuda?  Podmiany i koniec? 

Odchody zatrzymują się na gąbce i zostają przerobione. Końcowe produkty ulatniają się, są usuwane przez podmiany lub wykorzystane przez rośliny. Rośliny właśnie będą odpowiedzialne w moim następnym projekcie za ten końcowy etap. Nad zbiornikiem będzie aquaponika, a całość to właśnie już taki mały ekosystem, czyli perypetum mobile😉

Wielkość zbiornika nie gra roli. Kwestia odpowiednigo Hamburga. 

• Lubię to 2
Opublikowano

Ciekawe rzeczy czytam.

U niektórych amatorów akwarystyki słyszałem, że zbiorniki 200 i więcej litrów mają postawione na samych kubełkach i nic poza tym, nawet bez prefiltra i czyszczą raz na pół roku.

Mówili, że wszystko im działa jak należy od wielu lat. Wyobrażałem sobie, że ich ryby toną w truciznach.

Wtedy się stukałem w głowę, ale jak teraz piszecie to wydaje się to dość uzasadnione.

Bardzo ciekawie się temat rozwinął. Z tej perspektywy sobie wyobrażam, że takieggo kubła w ogóle nie powinni czyścić, nawet przez wiele kilka lat. Jedynie rurki i zawory.

Opublikowano

@Falcowski każdy zbiornik jest inny. W jednym są rośliny, w innym hydroponika, purolite , duże podmiany lub zupełnie inne rozwiązania. Dlatego trzeba uważać przenosząc jakieś pomysły do swojego zbiornika i reagować jeżeli zaczyna się dziać coś niepokojącego. Wiele zależy od proporcji ryb do wielkości zbiornika, to co działa przy małej obsadzie nie musi się sprawdzać przy dużej i odwrotnie.

• Lubię to 4
Opublikowano (edytowane)

Generalnie z tego co piszecie to filtracja bardzo fajna jednak dla mnie kwestia estetyki jest niezwykle istotna. O ile czarną gabke gdzieś w rogu można zamaskować to całą oblepiona kupami niestety nie. Kaseciak ma gabke ukrytą więc tutaj wygrywa. Szkoda bo rozwiązanie fajne. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Schować możesz dokładnie tak samo np. za kawałkiem PCV, kamieniem itd. nawet możesz umieścić w kasecie tak jak gotowe hamburgi do filtrów biofolow juvela. Wpisz sobie w google HMF filter malawi lub hamburger mattenfilter malawi, gotowych rozwiązań jest sporo.

• Lubię to 2
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

A ja mam do Was prośbę. Zanim kupiłem kubełek (Ikola600maxx), rozważałem hamburga. Tyle, że po moich obliczeniach wielkości, wsadziłbym do akwarium "potwora". Strasznie duży ten filtr obliczyłem. Pomógłby mi ktoś "opracować" taki HMF do mojego małego Malawii ?

Inna sprawa, jak wyglądałaby kwestia "przeniesienia" biologii z kubełka (ceramika) do takiego HMF-a ?

Sprawa jest dopiero rozwojowa, moje pierwsze malawii stabilizuje się, choć jeden z kolegów napisał, że ryby mogę już wpuszczac.

Opublikowano

Tak naprawdę gąbkę dobiera się "na oko", zwykle wymiar mniejszego boku akwarium wystarcza. Czy jest to filtr narożny czy prosty nie ma znaczenia. "Biologię" w formie ceramiki wsypujesz do siatki po warzywach i wrzucasz za gąbkę filtra.