Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Jacek M. Opublikowano 4 Czerwca 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. #1 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Witam wszystkich. Właśnie zakończyłem przesiadkę z 300-setki na docelowy zbiornik o wymiarach 220x60x60 i chciałbym poniżej przedstawić to, co z tego wyszło Na początek krótki raport z budowy i opis wyposażenia: Zbiornik kupiony w Akwaplast, szkło guardian (przy niebieskich ledach i bezbarwnym silikonie ładnie przenosi na krawędzie błękitne światło). Przetestowany na zewnątrz: Zaskoczyło mnie łączenie dna z dwóch części, nie wiedziałem o tym przed zakupem: Pokrywa DIY ze spienionego PCV. Wentylacja wykonana z trzech wiatraków do procesora i zasilacza od starej komórki: Oświetlenie stanowią moduły samsunga RGB i białe zimne (10000-11000K), sterowanie Led Dimmer Pro). Obecnie jest 12 szt. RGB i 13 szt. białych. Szafka DIY - szkielet nośny z kantówek 5x5, usztywnienie i zarazem obudowa z płyty meblowej 18mm, blat 36mm: Filtracja: narurowiec: 4xfiltry sznurkowe, 4xkeramzyt, 2xpurolite a520e, 1 prefiltr sznurkowy do kranówki, rury 1", pompa IBO Beta 25-80/180 Wypełnienie: kamienie pod nazwa handlową "otoczak grafitowy" i piasek ze znanego wszystkim sklepu budowlanego Obsada: - Metraclima estherae "red-red" 7 szt. - Labidochromis caeruleus 5 szt. - Melanochromis "maingano" - 6 szt. - Pseudotropheus sp. "acei" Luwala - 8 szt. A tak wygląda akwarium obecnie: Zdjęcia robione komórką, więc wybaczcie brak ostrości fotek 20
TOMEKSIEDLCE Opublikowano 4 Czerwca 2019 #2 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Super ci to wyszło wszystko kolego aranżacja jest ok , podoba mi się 1
marcin73m Opublikowano 5 Czerwca 2019 #3 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Bosko.. mega Ci to wyszło jedyna uwaga, o której już Ci wspominałem, to gdyby udało się dokupić jeszcze trochę tych kamieni i pójść nieco wyżej. Wtedy byłoby jeszcze fajniej Ale i tak jest bardzo klimatycznie i zdecydowanie w moim guście. Nie mogę się już doczekać, kiedy zasiądziemy przed nim z wypełnionymi oczywistą cieczą szklaneczkami w rękach P.S. nie byłbym sobą, gdybym się do czegoś nie przyczepił .. maingano to już od dość dawna pseudotropheus, nie melanochromis 1
yaro Opublikowano 5 Czerwca 2019 #4 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Dla mnie - mega. Ja z kolei nie zgodzę się z Marcinem, gdy coraz więcej oglądam filmów z jeziora, tym mniej ochoty mam na wysokie gruzowiska. Na żadnym z nich nie widziałem drobnych wysoko ustawionych kamieni, są wysokie, wielkie głazy, które oczywiście nie znajdą miejsca w akwariach ale konstrukcje kamienne czym dalej od skarpy brzegu, tym nie wyglądają na wieżowce z kamieni. Mi Twój wystrój się bardzo podoba, zobaczymy czy wystarczy rybom. 2
Jacek M. Opublikowano 5 Czerwca 2019 Autor #5 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Dzięki za miłe słowa Marcin73m - co do kamlotów, planowałem trochę wyżej, ale nie udało mi się ułożyć z tego co miałem wyższej konstrukcji, która nie wyglądałaby zbyt sztucznie. Co do nazewnictwa masz rację, w nowej książeczce od Ciebie to ta ryba nawet nie ma w nazwie "maingano", a ja ją pod taką nawą kojarzę, więc użyłem starej nazwy, powiedzmy, handlowej . yaro - moje ryby mają zupełnie inną wizję tego zbiornika, szczególnie maingano, które codziennie tworzą kopce piachu w miejscach, gdzie wybitnie mi to nie pasuje 1
bakus_44 Opublikowano 5 Czerwca 2019 #6 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Super, takie wystroje lubię. Osobiście zagruzowałbym jeszcze bardziej dorzucając jakieś większe głazy, ale już wygląda nieźle. Powodzenia 1
SlavekG Opublikowano 5 Czerwca 2019 #7 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Super się prezentuje, lubię takie mroczne klimaty, osobiście dałbym kamieni w górę ale tak też jest super 1
yaro Opublikowano 5 Czerwca 2019 #8 Opublikowano 5 Czerwca 2019 3 godziny temu, Jacek M. napisał: yaro - moje ryby mają zupełnie inną wizję tego zbiornika, szczególnie maingano, które codziennie tworzą kopce piachu w miejscach, gdzie wybitnie mi to nie pasuje i mają rację bo jak Ty byś zamieszkał w akwarium, to byś układał po swojemu - a tak to ich miejscówka 1
Jacek M. Opublikowano 5 Czerwca 2019 Autor #9 Opublikowano 5 Czerwca 2019 1 godzinę temu, bakus_44 napisał: Super, takie wystroje lubię. Osobiście zagruzowałbym jeszcze bardziej dorzucając jakieś większe głazy, ale już wygląda nieźle. Powodzenia Godzinę temu, SlavekG napisał: Super się prezentuje, lubię takie mroczne klimaty, osobiście dałbym kamieni w górę ale tak też jest super Jak przyjedzie do mnie Marcin73m ochrzcić baniak to coś może jeszcze pokombinujemy z tym dokładaniem kamieni . Jest trochę problem ze stabilnością przy dokładaniu czegokolwiek, a demolki aż do dna przynajmniej na razie chciałbym uniknąć. W sumie może tego nie widać, ale kamlotów jest tam całkiem sporo, jakieś 170 kg. Może dlatego że są rozłożone na dużej płaszczyźnie i częściowo przysypane piaskiem. Rozważam jeszcze dołożenie jednego gatunku, może coś z non-mbuna do wypełnienia górnej partii zbiornika, gdzie teraz przebywają głównie samce acei. 1 godzinę temu, yaro napisał: i mają rację bo jak Ty byś zamieszkał w akwarium, to byś układał po swojemu - a tak to ich miejscówka Dokładnie . Ale i tak przy sprzątaniu im te kopce popsuję . 1
Nowinsky Opublikowano 23 Października 2020 #10 Opublikowano 23 Października 2020 Jaku jak sprawdza się Tobie ten narurowiec przy Twoim litrażu? Woda kryształ czy raczej jakość wody optymalna?
Rekomendowane odpowiedzi