Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym założyć kompletny automatyczny zestaw do podmiany wody . Zbiornik 1008l  pyszczaki, woda doprowadzona z odpływem pod akwarium oraz sump.  Sporo miejsca pod akwarium. Co potrzebuję i gdzie kupić ? 

Za info dziękuje.

POZDRAWIAM

Opublikowano
2 godziny temu, Wiesław napisał:

hmm...... nie znajdzie się nikt kto podpowie  co i jakiej najlepiej firmy, może w jakim sklepie ? 

Rzadko spotykane rozwiazanie. A szkoda. Jestem w trakcie prac nad zestawem do ciągłej , automatycznej podmiany wody, ale przed skończeniem prób,  nie chcę pokazywać czegoś, co może być niewypałem. Chociaż na ten moment wyglada obiecująco 😀.  Jeśli projekt będzie miał ręce i nogi- z pewnością zaprezentuję na Forum. 

Opublikowano

dziękuje za informacje, chciałbym podawać wodę bezpośrednio z kranu i tu chcę wykorzystać filtr RO ale też nie bardzo się orientuję jaki model kupić i jakie wkłady ? oraz mierniki czystości wody a w połączeniu z automatyczną dolewką robi się sporo sprzętu.  Pisałem do eRybki.pl bo sporo mają sprzętu ale albo za bardzo się nie znają lub mają wywalone na  potencjalnego klienta i nie odpisali. Na Olx jest sporo rzeczy ale bez własnej wiedzy nie wiem jak to ugryźć , więc jeszcze raz jak ktoś chce mi podpowiedzieć co gdzie kupić i jak to skompletować - serdeczne dzięki. Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

A czy masz źródło i odpływ wody blisko akwarium? (domyślam się, że tak, skoro chcesz coś takiego zrobić)

Zatem może lepiej ciągłą podmianę, czyli woda przez filtr podawana bezpośrednio do akwarium z prędkością powiedzmy 5-20 litrów dziennie, zależnie jak duże jest akwarium, tak żeby tygodniowo wyszło cię około 30% objętości zbiornika.

Drugim króćcem woda spływa do kanalizacji. Najlepiej jakby zaciągała przy dnie odchody, ale pewnie będzie ciężko (choć też mam na to pomysł), ale prościej przelew przez komin.

Reasumując - woda będzie cały czas napływała świeża, zdąży się nagrzać, a ty nie będziesz musiał myśleć o regularnych podmianach.

A jeszcze co do automatycznej dolewki, o której wspomniałeś, to jak będziesz miał pokrywę, to parowania nie będzie, więc dolewka niepotrzebna. To nie morskie.

A przykrycie jakiekolwiek musisz mieć, bo ryby chlapią i wyskakują.

Edytowane przez Falcowski
Opublikowano
W dniu 4.06.2019 o 22:30, Falcowski napisał:

A czy masz źródło i odpływ wody blisko akwarium? (domyślam się, że tak, skoro chcesz coś takiego zrobić)

Zatem może lepiej ciągłą podmianę, czyli woda przez filtr podawana bezpośrednio do akwarium z prędkością powiedzmy 5-20 litrów dziennie, zależnie jak duże jest akwarium, tak żeby tygodniowo wyszło cię około 30% objętości zbiornika.

Drugim króćcem woda spływa do kanalizacji. Najlepiej jakby zaciągała przy dnie odchody, ale pewnie będzie ciężko (choć też mam na to pomysł), ale prościej przelew przez komin.

Reasumując - woda będzie cały czas napływała świeża, zdąży się nagrzać, a ty nie będziesz musiał myśleć o regularnych podmianach.

A jeszcze co do automatycznej dolewki, o której wspomniałeś, to jak będziesz miał pokrywę, to parowania nie będzie, więc dolewka niepotrzebna. To nie morskie.

A przykrycie jakiekolwiek musisz mieć, bo ryby chlapią i wyskakują.

zasilanie i odpływ pod akwarium, wszyscy piszą w jaki sposób ale nikt jaki sprzęt niezbędny czyli: 1. zasilanie woda kranowa na pewno chlor więc jakiś filtr do filtra miernik czy filtr działa elektrozawór odcinający w razie nadmiaru 2. odprowadzenie  zużytej wody. Tu jest gorzej chyba że bym w sumpie wywiercił otwór i woda po prostu nadmiar by sobie spływał , ale otworu nie mam a w kominie mam tylko zasilanie i powrót i nie wiem jak to zrobić? No i dolewka wody odparowanej też jakieś urządzenie ale jest wiele nawet używane ale też dobrze jak by się ktoś wypowiedział co przetestował lub posiada coś takiego