Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, StaNorywy napisał:

Ale dlaczego tak jest ( bo to chyba nie jest normalne...)? To wina złej aranżacji, filtrów? 

To mogą być powody zalegania zanieczyszczeń na piasku.

Do tego dochodzi złe ustawienie cyrkulacji wody(wlotów/wylotów z filtracji).

Falownika nie posiadasz?

Opublikowano
6 minut temu, egon44 napisał:

Falownika nie posiadasz?

Niestety nie. Mam tylko deszczownicę od tetry aktualnie zdjętą oraz tego aquaela, który też coś tam wodę rusza.

Opublikowano
10 minut temu, egon44 napisał:

Do tego dochodzi złe ustawienie cyrkulacji wody(wlotów/wylotów z filtracji).

No właśnie bo w ciągu ostatnich kilku miesięcy trochę eksperymentowałem z różnymi kierunkami. 

Jak by to ustawić, żeby było najlepiej? Akwarium ma 100x40x50h.

Opublikowano
6 minut temu, StaNorywy napisał:

Niestety nie. Mam tylko deszczownicę od tetry aktualnie zdjętą oraz tego aquaela, który też coś tam wodę rusza.

A jak masz ustawione aktualnie wloty/wyloty z kubełka,oraz Aquaela 2000?

Opublikowano

Aktualnie (tzn. od niedzieli) w prawym tylnim rogu mam wylot tetry równoległe z tylnią szybą, a zasys tuż obok. A aquael jest w lewym tylnim rogu wylot na przednią szybę. 

Opublikowano
22 minuty temu, StaNorywy napisał:

Aktualnie (tzn. od niedzieli) w prawym tylnim rogu mam wylot tetry równoległe z tylnią szybą, a zasys tuż obok. A aquael jest w lewym tylnim rogu wylot na przednią szybę. 

Próbowałeś ustawienia,gdzie wlot/wylot Tetry,oraz Aquael są po tej samej stronie?

A jak obecnie wygląda Twoja aranżacja? Bo może problem jest w złym ustawieniu kamieni...

Aquaela ile cm masz nad piaskiem?

Opublikowano
18 godzin temu, egon44 napisał:

A jak obecnie wygląda Twoja aranżacja? Bo może problem jest w złym ustawieniu kamieni...

Aktualnie tak to wygląda, poprzednia była dość drobna, i póki ryby były małe było ok. ale teraz musiałem im trochę pozmieniać.

Aquael jest przy samej górze, chciałem go trochę zakryć tym korzeniem. 

18 godzin temu, egon44 napisał:

Próbowałeś ustawienia,gdzie wlot/wylot Tetry,oraz Aquael są po tej samej stronie?

Tak właśnie miałem do niedzieli. Myślałem że jest ok bo większość drobnych odchodów z piasku znikła, a one się w tym środku gromadziły...

Opublikowano (edytowane)

A zmieniając temat, będę dokupywał pokarm dla ryb. Czy taki jest ok, coś dodać, zmienić? 😉Aktualnie mam: Naturefood Premium Cichlid Plant S; O.S.I. HS Aqua Spirulina Flakes; TROPICAL Pro Defence Size S Granules 

Edytowane przez StaNorywy
Uzupełnienie
Opublikowano
2 godziny temu, StaNorywy napisał:

A zmieniając temat, będę dokupywał pokarm dla ryb. Czy taki jest ok, coś dodać, zmienić? 😉Aktualnie mam: Naturefood Premium Cichlid Plant S; O.S.I. HS Aqua Spirulina Flakes; TROPICAL Pro Defence Size S Granules 

Jest w porządku ;)

Więcej nie piszę w tym temacie o pokarmie,bo za chwilę nas moderator pogoni :)