Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, StaNorywy napisał:

Okej, czyli temat filtrów ogarnięty,  no3 też powinno maleć. (jeszcze zrobię testy wieczorem, oraz jutro, i wszystkie jutro wrzucę).

Nie prościej  jeżeli wymienisz piasek wymienić całą wodę. Ryb i tak nie ma. Zaczniesz cały cykl  od początku. Rady które tu uzyskałeś wykorzystasz później.  Zastanów się w jaki sposób będziesz utrzymywał no3 na stałym poziomie podmiany, żywice lub hydroponikę. 

Opublikowano
8 minut temu, Tom74 napisał:

Nie prościej  jeżeli wymienisz piasek wymienić całą wodę. Ryb i tak nie ma. Zaczniesz cały cykl  od początku. Rady które tu uzyskałeś wykorzystasz później.  Zastanów się w jaki sposób będziesz utrzymywał no3 na stałym poziomie podmiany, żywice lub hydroponikę. 

No niby lepiej, ale jak już pisałem 11 maja odbieram nowe ryby, a jeśli zacznę cały cykl azotowy od nowa, to przez tydzień się może nie zrobić... 

• Lubię to 1
Opublikowano
10 minut temu, Tom74 napisał:

Nie prościej  jeżeli wymienisz piasek wymienić całą wodę. Ryb i tak nie ma. Zaczniesz cały cykl  od początku

Bez zmian które musi dokonać to to za jakiś czas będzie powtórka. A po co ma się bawić w ponowny restart jak wystarczy zbić NO3 i ma akwa gotowe .

• Lubię to 1
Opublikowano
30 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

A po co ma się bawić w ponowny restart jak wystarczy zbić NO3 i ma akwa gotowe 

Zbicie będzie polegało na wymianie 70-80% wody a akwarium i tak nie będzie gotowe. Przy restarcie będzie miał czas na wprowadzenie zmian które musi wykonać. Poza tym wymiana podłoża, kamienie filtry. Szkoda tylko ryb - powtórka będzie za jakiś czas. 

Opublikowano
4 minuty temu, Tom74 napisał:

Przy restarcie będzie miał czas na wprowadzenie zmian które musi wykonać

Tutaj  masz odpowiedź kolegi poniżej:

47 minut temu, StaNorywy napisał:

ale jak już pisałem 11 maja odbieram nowe ryby

Trudno będzie zacząć i skończyć cykl przez 6 dni.

4 minuty temu, Tom74 napisał:

Szkoda tylko ryb - powtórka będzie za jakiś czas. 

W  poście 26 kolega napisał , że ryb już nie ma w akwa.

• Lubię to 1
Opublikowano

Zgadza się, ryb już nie mam. A powtórki z no3 mam nadzieję, że już nie będzie. Już teraz wiem, co było przyczyną i będę działał; a o filtrach, które też nie wyrabiały także wszystko wiem. W tym tygodniu zamowię filtr wewnętrzny i powinno być ok. 

• Lubię to 2
Opublikowano

Zmierzyłem już no3 i jest postęp, może nie jakiś wielki, ale jest - początkowo między 80 a 160, wczoraj wieczorem 40 a 80, dzisiaj też między 40 a 80, ale tak bliżej 40.

Woda w wiadrach już nalana, i jutro z samego rana robię podmiankę.

Bakterie, które polecał @egon44 , wraz z pokarmami dla saulosi zamówione. Środa/ czwartek powinny być.

Czy ja mam dodać 2 ampułki tego prodibio biodigest? W opisie czutałem, że daje się jedną na 1 000 litrów wody...

Opublikowano
2 minuty temu, StaNorywy napisał:

Czy ja mam dodać 2 ampułki tego prodibio biodigest? W opisie czutałem, że daje się jedną na 1 000 litrów wody...

Starczy 1 ampułka.

Zakupiłeś sobie kilka szt na zapas?

• Lubię to 1
Opublikowano
2 minuty temu, StaNorywy napisał:

Czy ja mam dodać 2 ampułki tego prodibio biodigest? W opisie czutałem, że daje się jedną na 1 000 litrów wody..

Daj jedną...szkoda drugiej( zostaw na później). Bez względu ile dasz to nie przedawkujesz.

• Lubię to 1