Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zanim się zabierzesz za "czyszczenie filtra":

-filtr mechaniczny masz za słaby ale gąbkę możesz śmiało wypłukać pod kranem

-co masz w filtrze kubełkowym ? różne rodzaje wkładów czyści się w różny sposób, Pomyśl też o zamontowaniu prefiltra (choćby gąbki) na rurze zasysającej filtra kubełkowego.

-prawdopodobnie węże też wymagają czyszczenia

Edytowane przez suricade
  • Lubię to 1
Opublikowano

W kubełkowym mam takie plastikowe kulki , ceramikę i gąbki - większe i mniejsze oczka. 

A co do węży to nie wymagają czyszczenia. Wymieniłem je na początku roku, i jak na razie są w miarę czyste.

O filtrze już wiem. 

Polecono mi dokupić taki do tetry:

https://allegro.pl/oferta/eheim-prefiltr-filtr-wstepny-do-filtr-zewnetrzny-7352967265

Wkłady w tetrze po prostu opłukuję w wodzie. 

Opublikowano

Plastikowe kulki możesz usunąć, poprawi się przepływ. Ceramikę jeśli tego wymaga przepłucz w wodzie z akwarium, a gąbki możesz dokładnie wypłukać pod kranem. Tak na marginesie zadając te same pytania w kilku miejscach ( forum, facebook) możesz uzyskać rady, które się wzajemnie wykluczają. A prefilt eheima jest opisany na forum.

• Lubię to 2
Opublikowano

No ok, ale co w tym filtrze ma sama ceramika i 2 gąbki zostać? To wystarczy? 

Co do eheima to wyszedł on tak samo jak tu - od tamatu z wysokim NO3. A przy temacie o problem z testem nie miało się co wykluczać... 

Ale muszę przyznać, że jedyna rzecz jakiej nadal nie ogarniam to właśnie filtracja, :e_confused:  a z tego co czytam to mam za słaby filtr. Więc chyba  założę nowy temat na forum. 

Opublikowano

Filtr przeczyszczony i rzeczywiście jak mówił @AndrzejGłuszyca w środku było pełno brudu. Przyznam szczerze, że teraz przez święta trochę zaniedbałem czyszczenie i możliwe, że dlatego... 

Filtr już podłączony, zaraz wlewam nową wodę i jutro znów zmierzę NO3. (ryb już nie ma).

( Nie do tego tematu wrzuciłem post. Jakby ktoś to przerzucił do tematu restart byłbym.   wdzięczny. )

Opublikowano

Zmierz wieczorem lub rano NO3...Zobaczymy ile spadło. Ale i tak trzeba będzie powtórzyć podmiankę np. w poniedziałek. Obędzie się bez restartu.

4 minuty temu, StaNorywy napisał:

zaraz wlewam nową wodę

Tę odstaną? Reszt zostaje?