Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zanim się zabierzesz za "czyszczenie filtra":

-filtr mechaniczny masz za słaby ale gąbkę możesz śmiało wypłukać pod kranem

-co masz w filtrze kubełkowym ? różne rodzaje wkładów czyści się w różny sposób, Pomyśl też o zamontowaniu prefiltra (choćby gąbki) na rurze zasysającej filtra kubełkowego.

-prawdopodobnie węże też wymagają czyszczenia

Edytowane przez suricade
  • Lubię to 1
Opublikowano

W kubełkowym mam takie plastikowe kulki , ceramikę i gąbki - większe i mniejsze oczka. 

A co do węży to nie wymagają czyszczenia. Wymieniłem je na początku roku, i jak na razie są w miarę czyste.

O filtrze już wiem. 

Polecono mi dokupić taki do tetry:

https://allegro.pl/oferta/eheim-prefiltr-filtr-wstepny-do-filtr-zewnetrzny-7352967265

Wkłady w tetrze po prostu opłukuję w wodzie. 

Opublikowano

Plastikowe kulki możesz usunąć, poprawi się przepływ. Ceramikę jeśli tego wymaga przepłucz w wodzie z akwarium, a gąbki możesz dokładnie wypłukać pod kranem. Tak na marginesie zadając te same pytania w kilku miejscach ( forum, facebook) możesz uzyskać rady, które się wzajemnie wykluczają. A prefilt eheima jest opisany na forum.

• Lubię to 2
Opublikowano

No ok, ale co w tym filtrze ma sama ceramika i 2 gąbki zostać? To wystarczy? 

Co do eheima to wyszedł on tak samo jak tu - od tamatu z wysokim NO3. A przy temacie o problem z testem nie miało się co wykluczać... 

Ale muszę przyznać, że jedyna rzecz jakiej nadal nie ogarniam to właśnie filtracja, :e_confused:  a z tego co czytam to mam za słaby filtr. Więc chyba  założę nowy temat na forum. 

Opublikowano

Filtr przeczyszczony i rzeczywiście jak mówił @AndrzejGłuszyca w środku było pełno brudu. Przyznam szczerze, że teraz przez święta trochę zaniedbałem czyszczenie i możliwe, że dlatego... 

Filtr już podłączony, zaraz wlewam nową wodę i jutro znów zmierzę NO3. (ryb już nie ma).

( Nie do tego tematu wrzuciłem post. Jakby ktoś to przerzucił do tematu restart byłbym.   wdzięczny. )

Opublikowano

Zmierz wieczorem lub rano NO3...Zobaczymy ile spadło. Ale i tak trzeba będzie powtórzyć podmiankę np. w poniedziałek. Obędzie się bez restartu.

4 minuty temu, StaNorywy napisał:

zaraz wlewam nową wodę

Tę odstaną? Reszt zostaje?

Opublikowano

Ale jak przy wyławianiu ryb kamienie wyjąłem to mocno poziom wody spadł. Więc nawet nie wiem czy będę musiał coś zlewać.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• Po co nawozisz? Trafiłeś na forum miłośników ryb z j. Malawi, nie uświadczysz u nas bogactwa roślin. Podejrzewam, że Ty założyłeś akwarium z innym biotopem.
    • Będe bardzo wdzięczny za podpowiedzi od bardziej doświadczonych akwarystów
    • Cześć, Mam pytanie dotyczące okrzemków w moim nowym akwarium. 200l brutto-150 l wody netto, filtr aquael ultramax2000, co2 (indykator ciemnozielony), oświetlenie 2x 14 w aquael leddy tube + sinkor x 42 w (aktualnie sinkor świeci na 70%, a leddy tube są wyłączone od momentu jak pojawiły się okrzemki), świece 7 h dziennie. Akwarium ma 4 tygodnie, a okrzemki zaczęły się pojawiać ok tydzień temu. Chyba za wcześnie zacząłem nawozić potasem + mikro + makro + carbo( mikro i makro 1/4 dawki, a carbo pełna dawka), jak pojawiły się glony to przestałem lać mikro i zostałem tylko przy carbo, makro i potasie. Podpowiedzcie czy to normalne? czy coś jeszcze moge zrobić żeby się ich pozbyć? Szybę czyści się łatwo, ale znaczna część monte carlo jest pokryta okrzemkami, a pomimo to widzę, że nowe zielone listki wystają ponad glony, ale potem znowu są zasłaniane i znowu się pokazują i tak w kółko... Mniej więcej w 3 tygodniu no2 i amoniak zeszło do 0 i jak utrzymywało się tam kilka dni to wpuściłem parę ślimaków i parę krewetek amano. Dodam, że to moje 2 akwarium- pierwsza jest kostka 30 l z krewetkami i tam okrzemki też pojawiły się na starcie, ale nie w takiej ilości.  
    • Tak, to ten piasek. Normalny, zwykły piach, najbardziej naturalny, jaki może być.
    • @pozner takie coś? https://www.castorama.pl/piasek-kwarcowy-dekoracyjny-099-kreisel-25-kg/5907418096203_CAPL.prd Nawet bym nie wpadł na market budowlany, jak potrzebowałem piasek zawsze zamawiałem wywrotkę 😆 ale patrząc po cenie warto podjechać 
    • Podobny kolor ma zwykły piasek z Castoramy. Wymieszać go możesz ewentualnie z żwirem kwarcowym i drobnymi kamykami.
    • Czy ktoś z forumowiczów używał może kiedyś piasku aqua della sand brown? To mój ulubiony kolor piachu, ale na taką powierzchnię dna sobie raczej nie pozwolę 🤣 wiadomo jak to jest ze zdjęciami - każde wychodzi inaczej. W każdym razie chodzi mi o taki trochę cieplejszy, żółtawy, a nie biały. Szukam na allegro ale nic mi nie wpada w oko.  
    • @poznerPamiętam o plaży, mam 3 metry kwadratowe dna, a tylko niespełna 700 kg kamieni. Nie muszę wykorzystać wszystkich. Mam świadomość jakie wybrałem gatunki i jak niewiele z nich potrzebuje do szczęścia kamienie. @Jetstormwychodzi na to, że w Holandii jest taniej niż u nas... może kolejne szkło będzie trzeba importować 😉
    • Czy te kamienie na trawie to jest plan na aranżację? Jeśli tak, to powinieneś pamiętać o plaży dla non mbuny. Szczególnie rostratusy i mdoki potrzebują takiej otwartej, piaszczystej przestrzeni. 
    • Najprawdopodobniej będę zamawiał te: https://pvc4u.nl/product/pvc-hd-kogelkraan-dil-32-x-32-blauw-vdl/ Dlatego że cenowo wychodzi to tak samo a mam to na miejscu i w razie jakby coś było nie tak to odeśle im   Ogólnie miałem zamawiać wszystko w Polsce ale jak widzę że ceny są takie same albo o nie wiele wyższe (czyt. 1 zł w przypadku zaworu) to szkoda zamawiać z Polski i płacić za wysyłki.  A prawda jest taka że Holendrzy mają dosyć dobre jakościowo rzeczy.
  • Tematy

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.