Skocz do zawartości

Problem z NH3 po podmianach wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem ze zbiciem NH3, cały czas się utrzymuje w granicach 0,25ppm nawet po podmianie wody.Baniak 300l miesiac po cyklu azotowym cykl został zamknięty, woda RO wzbogacana solami i bufferem firmy Seachem, 15 dni temu dodany Biodigest i Stability, testy kropelkowe JBL: pH 7,6; KH 5;GH8; NH3/NH4 0,25; NO2 0; NO3 0; temp.27C, filtr zewnętrzny biologia Matrix, Purigen i Phosguard, obsada 16 pyszczaków, karmienie 2x dziennie Northfin.

Wczoraj jak co tydzień robiłem podmianę 15% wody i NH3 wciąż 0,25 ppm co z tym mogę zrobić może tak być czy trzeba zbić do 0? 

Opublikowano

Testy kupione tydzień temu ważne dwa lata

2 minuty temu, iquitos68 napisał:

Na początek sprawdź termin przydatności testów wody JBL.

Testy kupione tydzień temu ważne dwa lata

Opublikowano

Na pierwszy rzut oka coś z biologią szwankuje. Może wraz z podmienianą wodą do akwarium trafia chlor. Nie wiem czy filtr RO usuwa go. Musiałbyś sprawdzić. Zresztą przed tym filtrem możesz dać korpus z węglem aktywnym który chlor już usuwa. Chlor może mieć wpływ na biologię, szczególnie w świeżym zbiorniku. Amoniak też może zresztą trafiać do akwarium z wodociągów. W USA , Kanadzie dają go nawet do wody. Adam C z youtube miał z tym problem jak z powodu silnych opadów deszczu wodociągi dodały do wody amoniak. Jego akwarium miały tylko marne filtry gąbkowe na powietrze i przez to marną biologię. Prawie całą obsadę stracił przez amoniak.

Według tabelek z testów JBL przy pH 7,6 i 0,25 ppm NH3 nie powinno się nic stać rybom. Ale ze wzrostem pH może szkodliwość NH3 wzrastać. Na pewno nie dawaj sody, która podnosi pH ;)

Po rybach widać jakieś negatywne objawy ?

• Lubię to 1
Opublikowano

Ryby są OK ,a mój filtr RO jest pięcio poziomowy dwa wkłady zwykle o rożnej przepuszczalności, wkład węglowy, żywica i membrana woda wychodzi surowa bez żadnych zanieczyszczeń nie ma mowy o Chlorze , a w kranówce amoniaku nie ma  bo sprawdzałem 

Opublikowano

Spróbuj ograniczyć karmienie do 1x dziennie, dodaj ampułkę BioDigest i obserwuj kilka dni, mierz NH3. Jeśli w filtrze od początku masz purigen to mógł on zaburzyć start i tylko tak to wyglądało, że się zamknął

Opublikowano
3 minuty temu, Bartek_De napisał:

Spróbuj ograniczyć karmienie do 1x dziennie, dodaj ampułkę BioDigest i obserwuj kilka dni, mierz NH3. Jeśli w filtrze od początku masz purigen to mógł on zaburzyć start i tylko tak to wyglądało, że się zamknął

Purigen dodałem po zamknięciu cyklu ograniczę karmienie i będę obserwował