Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 3.05.2019 o 09:54, Sacrum napisał:

Filtr Aquael Circulator 2000 pasuje do prefiltra Eheim bez jakichkolwiek przeróbek, łączników / redukcji.

W jakim celu łączyłeś te dwie rzeczy, skoro kompletny filtr AC2000 kosztuje niemal tyle samo, co pompa, a do tego jeszcze koszt Eheima?

Czy jest lepsza wydajność, czy lepiej zasysa/zbiera syfy z akwarium, czy po prostu miałeś takie 2 rzeczy i było korzystniej je spiąć, niż kupować trzecią?

Edytowane przez Falcowski
Opublikowano

AC2000 to pompa / głowica, dokładają do niej prefiltr Eheim wypełniony watą która wymieniamy co tydzień czy dwa mamy super filtr mechaniczny wyłapujacy drobinki z toni, dna.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, gienq napisał:

Wata nigdy mi nie pyliła, ale taka włóknina tak:

Bo wata ta jest w 100% syntetyczna. Owszem..kiedyś jakaś partia ponoć pyliła ale to się może zdarzyć w najlepszej rodzinie. Osobiście nigdy nie trafiłem na pylącą watę Symec JBL.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano
W dniu 3.05.2019 o 08:54, Sacrum napisał:

Filtr Aquael Circulator 2000 pasuje do prefiltra Eheim bez jakichkolwiek przeróbek, łączników / redukcji.

Znalazłem orginalne rurki od filtra Aquael Circulator 2000 i potwierdzam pasują.

Używałem rurki od filtra JBL ponieważ miałem taką starą/uszkodzoną przy łączeniu z rurką elastyczną, więc wykorzystałem ją, aby zamontować pre-filtr w pozycji poziomej ( eksperymentalnie ).

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Sacrum napisał:

AC2000 to pompa / głowica, dokładają do niej prefiltr Eheim wypełniony watą która wymieniamy co tydzień czy dwa mamy super filtr mechaniczny wyłapujacy drobinki z toni, dna.

Tzn. miałem na myśli Aquael Turbo, czyli gotowy zestaw filtrujący. Wychodzi taniej, niż pompa plus Eheim.

Dlatego się pytam, czy był jakiśszczególny powód, by montować to z kawałków?

Edytowane przez Falcowski
Opublikowano
W dniu 7.05.2019 o 15:38, AndrzejGłuszyca napisał:

Bo wata ta jest w 100% syntetyczna. Owszem..kiedyś jakaś partia ponoć pyliła ale to się może zdarzyć w najlepszej rodzinie. Osobiście nigdy nie trafiłem na pylącą watę Symec JBL.

Prefiltr już do mnie dotarł, mam jeszcze pytanie w jaki sposób przerobić rurę wlotową JBL do prefiltra. Zdjąć koszyk JBL na samym końcu i wsadzić prefiltr, czy zdemonować jeden segment rury teleskopowej wlotu wody? Lub kompletnie pozbyć się wlotu JBL i podłączyć bezpośrednio do węży? Nie mam pomysłu a chcę to zrobić błyskawicznie bez kombinowania.

proszę o poradę

Opublikowano

Wow, jestem pod wrażeniem. Działa plug&play, na razie na samych gąbkach. Co prawda zajmuje więcej miejsca, ale za to mogę wsadzić do koszyka prefiltra gąbkę i przestać tam zaglądać. Na dniach montuję grzałkę przepływową więc będzie nieco więcej miejsca w akwarium.

Dziękuję bardzo za pomoc i wszystkie porady.