Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A widzisz..to zmienia wszystko co nam zasugerowałeś . Teraz powiem inaczej...to o co pytasz jest możliwe. Ale podaj jeszcze jakich użyłeś testów.
...i w jakiej wodzie to przepłukałeś?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Bartek_De napisał:

...i w jakiej wodzie to przepłukałeś?

Nawet jak zrobił to w kranówie to nie zabił biologii...musiał by mieć pecha aby nadziać się na chlor. Najwyżej zachwiał. Wlał też jakieś bakterie . Dla mnie to taki  przeszczep biologi  stąd takie a nie inne wyniki. Na wszelki  wypadek bym jeszcze kilka  dni robił testy i obserwował. Wszak cierpliwość to nasza cecha  akwarysty :)

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 2
Opublikowano

No i pasowało by że kolega podał jakie testy posiada. Już nie dla nas bo wygląda że jednak wszystko jest ok ale dla siebie samego na przyszłość żeby miał wiarygodne odczyty.

• Lubię to 2
Opublikowano
4 minuty temu, Morat napisał:

Co do testow to uzuwałem paskowych różnych firm bo takie mi zostały po starym akwarium

Nie są wiarygodne bo bardzo przekłamują. Krople tak..z tym , że krople są drogie np. JBL.  Pocieszające jest to , że ich uzupełnienia są znacznie tańsze.

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Morat napisał:

Co do testow to uzuwałem paskowych różnych firm bo takie mi zostały po starym akwarium

Sugerowałbym zakupić testy kropelkowe i zrobić pomiar parametrów jeszcze raz.

Wystarczą te trzy np. JBL NO2,NO3,pH z zakresu skali 7.4-9.0.

Co do samego NO2,to jeśli przełożyłeś do nowego akwarium filtry z pracującego od dawna akwarium,to tak jak kolega napisał zrobiłeś przeszczep biologi.

Także jeśli NO2 utrzymuje się na praktycznie niewykrywalnym poziomie,to możesz wpuszczać obsadę.Oczywiście wcześniej zrób dla pewności pomiary wody,dokładniejszymi testami niż paskowe,które zakłamują rzeczywiste wyniki.

Edytowane przez egon44
  • Lubię to 2
Opublikowano
1 minutę temu, Morat napisał:

Co do ph to nie potrzebuje bo mam profesjonalny ph-metr

I jakie masz pH w wodzie kranowej?

No to zakup tylko testy na NO2,NO3.

Opublikowano (edytowane)

Powiedzcie mi mam bardzo dobry ruch tafli wody a i tak na powierzchni mam tak jakby tłustą wodę da radę jakoś to w inny sposób zniwelować czy nie ma poco tego ruszać?

Edytowane przez Morat