Skocz do zawartości

Niskie pH warszawska woda

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, iquitos68 napisał:

A teraz 7,5 :( Chyba filipiniak cudów nie uczyni. Trzeba będzie przejść na sodę..

Filipiniak buforuje tylko wodę o niskim PH, powiedzmy jeśli w kranie masz PH6.5 to filipinski podbije Ci to do PH 7 może ciut wyżej, ale nie do wartości nam potrzebnych.

• Lubię to 2
Opublikowano
38 minut temu, egon44 napisał:

Pamiętaj,aby sodę dodawać stopniowo do wody. 

Rozrobię 4 łyżeczki sody w słoiku. I będę dodawał do aqwa przez 6 godzin po trochu, aż cały słoik zejdzie. Potem zmierzę pH i jutro rano. A potem będę myślał co dalej :)

Opublikowano
6 minut temu, iquitos68 napisał:

Rozrobię 4 łyżeczki sody w słoiku. I będę dodawał do aqwa przez 6 godzin po trochu,

Nie żartuj sobie:) Skok w górę czy spadek o 0.5 nie jest niebezpieczny. A podajesz , że w akwa masz ok. 7.5. Nie skoczy Ci więcej jak do 8. Poza tym te 4 łyżeczki to i tak może być zbyt mało. Ale na początek nie dawaj więcej. Robię tak  od bardzo wielu lat...zaufaj :)

• Lubię to 2
Opublikowano
5 minut temu, iquitos68 napisał:

Jeszcze mam pytanko. To prawda z tym, że amoniak może się wytrącić przy dodawaniu sody?

Nie wiem..nigdy nie sprawdzałem.  W Malawi dodaje sodę od 9 lat..nigdy nie zauważyłem czegoś niepokojącego.

A pH 7.5 które masz w akwa to jest dopiero w zalanym czy już funkcjonującym z rybami?

Opublikowano
Jeszcze mam pytanko. To prawda z tym, że amoniak może się wytrącić przy dodawaniu sody?
Nie wiem czy amoniak, ale coś tam kiedyś słyszałem, że sody nie należy rozpuszczać w wodzie z akwarium tylko w świeżej, tej której używasz do podmiany, bo właśnie coś się może z niej wytrącić

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 2
Opublikowano
1 minutę temu, Bartek_De napisał:

że sody nie należy rozpuszczać w wodzie z akwarium tylko w świeżej, tej której używasz do podmiany, bo właśnie coś się może z niej wytrącić

Zawsze rozpuszczam w kubku z wodą z kranu i wlewam przy zasysie do filtra.

• Lubię to 2
Opublikowano
Zawsze rozpuszczam w kubku z wodą z kranu i wlewam przy zasysie do filtra.

Właśnie to miałem na myśli

Ja rozlewam powoli przez całą długość akwarium

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Bartek_De napisał:

Nie wiem czy amoniak, ale coś tam kiedyś słyszałem, że sody nie należy rozpuszczać w wodzie z akwarium tylko w świeżej, tej której używasz do podmiany, bo właśnie coś się może z niej wytrącić

Może się nie rozpuścić w zasadowej wodzie z akwarium, stąd powstanie osad. :):)  Czyli faktycznie "coś " się wytrąci , ewentualnie będzie to węglan amonu przy obecności NH3. Ale woda w kranie też może zawierać NH3 . Prawidłowo wszystkie związki chemiczne powinno się rozpuszczać w w wodzie destylowanej / demineralizowanej aby uniknąć jakichkolwiek reakcji. Ale w tym konkretnym przypadku to przerost formy nad treścią.

Warto poszukać postów chemika - Zulixa na wielu forach akwarystycznych http://rzefa.podforak.ayz.pl/printview.php?t=26&start=0&sid=7ea93f904a550e6177deb57a2938dcc2

http://www.rzefa.podforak.ayz.pl/printview.php?t=89&start=0&sid=e028495e07330727a5e599f6ebdebb46

Edytowane przez suricade
  • Lubię to 3