Skocz do zawartości

Dobre ustawieniej filtracji i cyrkulacji w akwarium 200l[100x40x50]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Filtr biologiczny: Ikola 600 maxx

Filtr mechaniczny: Aquael Turbo 1500

Witam ponownie :) Z racji tego że jest to moje pierwsze malawi rodzą się różne pytania, czasami błahe a czasami nie. Jedną z ważniejszych kwestii jest na pewno filtracja. Biorąc pod uwagę to że do startu zostało kilka dni trzeba jakoś wszystko rozplanować. Tak rozplanowa ć żeby nie zrobić z akwarium pralki, ale też nie przegiąć w drugą stronę. Wlot oraz wylot kubełka powinien być z jednej strony? A może wlot z jednej a wylot z drugiej? Woda wylatująca z Aquaela powinna poruszać się po tylnej szybie czy może jakoś na ukos? Kamienie które wrzuciłem na pewno mają jakiś wpływ na obieg wody w zbiorniku dlatego wrzucam zdjęcia swojego baniaka które pomogą dobrze zaplanować cyrkulację. Liczę na doświadczenie kolegów z tego forum którego ja niestety jeszcze nie mam :)

IMG_20190429_125559.jpg

IMG_20190429_130540.jpg

IMG_20190429_130427.jpg

Edytowane przez ZOOT
Opublikowano

Witaj!

Na początku jeśli chodzi o aranżację,to kamienie ułożyłeś dobrze.Mam na myśli to,że nie dotykają one bezpośrednio szyb,tym samym nie będą przeszkadzały w osiągnięciu dobrej cyrkulacji wody.

Jeśli chodzi o ustawienie wlotów/wylotów filtracji to na to niestety nie ma 100% recepty i wszystko wychodzi metodą prób i błędów :) 

Kiedyś u siebie w tym samym litrażu miałem wlot/wylot z kubełka(biologa) po lewej stronie zbiornika,a filtr wewnętrzny mechaniczny po prawej stronie zbiornika. Wylot z kubełka miałem skierowany po skosie na przednią szybę akwarium,a wylot z wewnętrznego mechanika miałem skierowany po długości tylnej szyby.Dodatkowo wspomagałem się falownikem,który również miałem po tej samej stronie co filtr wewnętrzny mechaniczny. 

Tutaj masz zdjęcie ustawień filtracji(sorki za bazgroły :P ) 

1118762553_KopiaCyrkulacja.thumb.JPG.4392e186eb111ef9a7f32f3f64700a6e.JPG

Po czasie przeszkadzał mi widok wewnętrznego mechanika,to zastąpiłem go Ikolą 600maxx z prefiltrem HW-603A.W kwestii ustawień wlotów/wylotów nic się nie zmieniło,bo u mnie taka opcja się sprawdza.

Ty oczywiście nie musisz robić podobnie jak mam ja,ale możesz też wszystkie sprzęty rozmieścić po jednym boku zbiornika,i tak jak wcześniej pisałem wszystko trzeba ustawić metodą prób i błędów,tak aby zanieczyszczenia z dna wpadały do zasysów filtracji,a nie zalegały na piasku.

• Lubię to 2
Opublikowano

@egon44 spoglądając na twój plan :D starałem wcielić go w życie. Efekty widoczne są na zdjęciu. Teraz już nie pozostaje nic więcej jak startować. Mam też jeszcze jedno pytanie związane z kubełkiem. Jak wiadomo do każdego filtra potrzebne są wkłady, do tego który będzie służył u mnie jako biolog też :) Na razie do kubła powędrowała patrząc od góry (w tym wypadku ma to jakiekolwiek znaczenie?) ceramika(1L) oraz matrix(0,5L). W obwodzie został mi zeolit(który to z tego co wyczytałem wpływa nie najlepiej na start),oryginalna gąbka 10ppi oraz wata. Chyba nie ma sensu wkładać nic więcej do środka ale wolę się upewnić, bo jak to mówią "Kto pyta nie błądzi" :)

IMG_20190430_213912.jpg

Opublikowano

@ZOOT na Twój litraż w biologu wystarczy 0.5l martixa lub 1l ceramiki + fabryczna gąbka którą też może być medium biologicznym,a zarazem mechanicznym.Dodatkowo pod gąbkę możesz dodać cienką warstwę waty filtracyjnej. Zeolit moim zdaniem jest zbędny.

• Lubię to 2
Opublikowano

[mention=4618]Na razie do kubła powędrowała patrząc od góry (w tym wypadku ma to jakiekolwiek znaczenie?) ceramika(1L) oraz matrix(0,5L).

Patrząc od góry jako pierwsza przydała by się jeszcze gąbka. Co do zeolitu, tak jak Andrzej napisał, raczej jest zbędny

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 2