Skocz do zawartości

testery NO2 to koszmar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
skacze bo zbiornik jeszcze niedojrzały a zwiększyła się znacznie ilość bakterii...

Chyba ilość zanieczyszczeń... im więcej bakterii, tym parametry bardziej stabilne :wink: .

Opublikowano

Do akwarium osmoza, do picia, ten drugi filterek :wink: . Woda z filtra RO nie nadaje się do picia. Z wodą dostarczane są do organizmu mikro i makroelementy i nie powinno się ich usuwać. Poza tym "jałowa" woda zwyczajnie przepłynie przez organizm. Niezbyt to zdrowe.

Natomiast do akwarium jak najbardziej, ale również należy mieszać RO z kranówką.

Oczywiście warto w to inwestować, jeśli masz dojrzałe akwarium, a woda w kranie odbiega parametrami/jakością od wody, w której chcemy trzymać ryby. Na niedojrzały filtr, choćbyś nie wiadomo jakie cuda w kranach stosował, niewiele pomożesz. Lej nitrivec, karm mało, ew. podmieniaj przy dużych skokach i czekaj.

Opublikowano

no wiem, czyli pewnie trzeba ten drugi bez osmozy, albo w pierwszym odlacza osmoze przy wodzie do picia.

Pomysl wzial sie stad ze chce podciagnac rurke 3/4 cala z kuchni do akwarium w pokoju.

Dzieki temu bede za pomoca rozdzielacza wodnego raz zlewal wode do kanalizacji, a po przelaczeniu pchac wode z kranu do akwarium - tylko ze do tego potrzebuje filtr aby nie pchac nieodstalej wody do akwarium.

To rozwiaze mi problem z zasilaniem (przy podmianie) akwarium w wode oraz w przyszlosci, klopoty z odpowiednia iloscia odstalej wody do akwarium 126l i 375l i 60l morskie :o

Opublikowano
Woda z filtra RO nie nadaje się do picia. Z wodą dostarczane są do organizmu mikro i makroelementy i nie powinno się ich usuwać. Poza tym "jałowa" woda zwyczajnie przepłynie przez organizm. Niezbyt to zdrowe.
nawet więcej niż tylko przepłynie - wyciągnie przy okazji sporo elektrolitów z organizmu.

odnośnie filtra to ja planuje pdobną instalację jak Ty ale na rurze bedzie tylko jeden filtr z wkładem węglowym

Opublikowano
Woda z filtra RO nie nadaje się do picia. Z wodą dostarczane są do organizmu mikro i makroelementy i nie powinno się ich usuwać. Poza tym "jałowa" woda zwyczajnie przepłynie przez organizm. Niezbyt to zdrowe.
nawet więcej niż tylko przepłynie - wyciągnie przy okazji sporo elektrolitów z organizmu.

odnośnie filtra to ja planuje pdobną instalację jak Ty ale na rurze bedzie tylko jeden filtr z wkładem węglowym

ludzie !!!!

o czym Wy piszecie ?

woda z RO jest jak najbardziej zdatna do celów spożywczych i nie prawdą jest że może nam zrobić jakąkolwiek krzywdę. Wypłukać elektrolity ??

Mikro i makro elementy ?

Ja mam propozycje ja będę używał w kuchni wodę po RO a Wam mogę podsyłać tę wodę któa wylatuje na odrzucie - wg Waszej teorii powinny być tam same mikro i makro elementy :/

Używajac wody z RO do gotowania dostarczam wszelkich mikro i makroelementów, witamin i zdrowych pierwiastków dorzucając do wody warzywa, mięso i przyprawy chromolę tablicę mendelejewa płynacą w naszych rurach kanalizacyjnych.

Opublikowano
skacze bo zbiornik jeszcze niedojrzały a zwiększyła się znacznie ilość bakterii...

Chyba ilość zanieczyszczeń... im więcej bakterii, tym parametry bardziej stabilne :wink: .

to był skrót myślowy... co innego pisałem o czym innym myślałem... :roll:

oczywiście jeśli zwiększa się ilość zanieczyszczeń to rośnie też ilość bakterii i w efekcie potem zbiornik staje się stabilny...

Yaro - ciekawe co powiedzą te osoby które od lat piją wodę z RO? :P

już dawno powinni być na coś chorzy w myśl wcześniejszych wypowiedzi :P

woda z RO jest dobra i niczego nie wypłukuje

Mutra może chciałeś pomylić z destylowaną? tamta rzeczywiście jest pozbawiona mikroelementów