Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, akwarium już jedzie, zastanawiam się na czym postawić stelaż. Ma on regulowane nóżki więc nacisk jest miejscowy. Miałem dać pod stelaż płytę osb i dopiero panele, podkład, wylewka, strop. Zastanawiam się czy ma to sens, czy nie lepiej postawić bezpośrednio na panelach? Akwarium 3mx0.8m

Strop ma 20 cm mam nadzieję że nie wyląduje z akwarium w piwnicy:-)

Na muratorze mnie straszyli że wylewka z mixokreta (piach+cement) pęknie, ale dość się mi w to wierzyć nie chce. Przekrój to 10 cm styropianu oraz 8-10 cm wylewki.

Opublikowano
Godzinę temu, amac1975 napisał:

Ja mam 16 takich kwadratowych metalowych płytek 5x5 cm podklejonych 1 cm filcu.0e3225a9485ca7085391438f68b7ccb7.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Super, skopiuję sobie pomysł do siebie, wielkie dzięki !

A na czym masz położone akwarium ? Stelaż + sklejka?

Opublikowano (edytowane)

Panele i tak się powygniatają. Najlepiej byłoby podłożyć pod całą powierzchnię stelaża jakąś grubą płytę, na której rozłożyłby się ciężar zbiornika - tak właśnie robione są fabryczne szafki pod akwaria. Na dole jest płaska pozioma płyta, na niej stoją z reguły 4 ścianki boczne i środkowe oraz tylna. Na nich kolejna płyta pozioma, a na niej już podkład i szkło.

Ogólnie ten stelaż wydaje mi się trochę lichy, zbyt mało jest pionowych wzmocnień.

Edytowane przez prezesik25
Opublikowano

Ten stelaż jest zrobiony z dwóch skręconych środkiem ze sobą.

Na środku jest aż 8 cm łącznie grubości.

Już trochę szkła w tym pokoju stało i na panelach śladu nie ma.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, amac1975 napisał:

Już trochę szkła w tym pokoju stało i na panelach śladu nie ma.

@amac1975 nie pisałeś że masz w domu basen ;)

Odnośnie paneli to lepiej stawiać akwarium bezpośrednio na nich. Estetyczniej to wygląda po prostu.

Edytowane przez iquitos68
Opublikowano

Na razie projekt w trakcie realizacji ale to już chyba bliżej niż dalej default_smile.png.

Obudowa stelaża zasłoni te stopki.

Nie chciałem stawiać na panelach

stelaża bezpośrednio bo zależało mi na możliwości poziomowania w razie potrzeby.

To temat@Kadango dotyczący Jego projektu a nie mój więc dość już OT.

Opublikowano

A jak oceniacie nośność stropu o grubości 22 cm w rogu między ścianą nośna a zewnętrzna :-)? Strop zbrojony wzdłużnie i poprzecznie , łany z gruchy b25-b-30?