Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Bartek_De napisał:

Cały. Zeolitu w naszym biotopie się nie stosuje

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Dlaczego? 

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Siero napisał:

Dlaczego? 

Bo i tak traci swoje właściwości absorbowania amoniaku po około 3 miesiącach. Musisz go wtedy wymieniać co wiąże się z upierdliwym  i dosyć częstym a zbędnym otwieraniem kubła. Jego właściwości są przeceniane. Ponadto znacząco ogranicza przepływ w kuble za co odpowiada jego struktura. Oczywiście , że możesz go użyć...Ale w tej sytuacji lepszym wyjściem będzie nawet najtańsza ceramika.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

Ponieważ w akwariach roślinnych większa część NO3 jest pochłaniana przez rośliny i nie traci on tak szybko swoich właściwości. W Malawi gdzie nie ma roślin straci on bardzo szybko swoje właściwości absorpcji co skutkowało by częstą jego wymianę. Tak mi się przynajmniej wydaje

Opublikowano
31 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Tomku....prośba. Piszesz bardzo skrótowo myślowo a to może wprowadzić innych w błąd poprzez niezrozumienie. Jak już tak piszesz to rozwijaj swoją myśl bo znajdziesz naśladowców co dziś zaleją akwa a jutro będą  ryby wpuszczać.

Ok Andrzeju, rozwinę Wam myśl.

Wodę wymieniałem cała co 3 miesiące, czyściłem filtry i płukałem żwir. Ryby wpuszczałem po 3 dniach. Bo tyle u mnie trwało odgazowanie chloru z wody.

Nigdy nie robiłem żadnych pomiarów wody, tylko pomiar temperatury.

Nigdy nie dodawałem żadnych bakterii. 

Wody nie podmieniałem bo po co skoro całą wymieniałem regularnie.

Robiłem tak latami a akwarium mam około 30 lat a malawi miałem około 20 lat.

Ryby były zdrowe, dobrze wybarwione, miały dobry apetyt, mnożyły się jak szalone.

Więc teraz nasuwa się  pytanie: po co te kombinacje z bakteriami, badaniami wody, wielotygodniowym dojrzewaniem wody skoro można bez tego?

Odpowiedź (dla tych co nie wiedzą):  ktoś zarabia na sprzedaży bakterii i testów do pomiarów wody. Im więcej osób myśli że bez tego niemożna mieć akwarium tym większy zysk dla sprzedawców.

Opublikowano
9 minut temu, Tomasz78 napisał:

Wodę wymieniałem cała co 3 miesiące, czyściłem filtry i płukałem żwir. Ryby wpuszczałem po 3 dniach. Bo tyle u mnie trwało odgazowanie chloru z wody.

Tomku...płukałeś i czyściłeś ale tu chodzi o "surowy  piasek i wkłady" . Żeby nie wchodzić w zbędne OT  to dobrze wiesz , że taki sposób startu nie znajduje u nas na forum aplauzu i to ze względów etycznych względem naszych ryb. Tomku..nie kontynuujmy tego tematu bo wiesz , że się wzajemnie akurat w tym temacie nie przekonamy . Dlatego prośba: kończymy OT aby koledze nie zaśmiecać tematu. A zawsze możemy otworzyć nowy w temacie START  i tam dyskutować.

Opublikowano (edytowane)

Powiem tak. Wypaliłem dużo papierosów ale...

-filtr oczyszczony z zeolitu 

-woda wymieniona 

- bakterie dolane

-czekam.......

Edytowane przez Siero
Opublikowano
Powiem tak. Wypaliłem dużo papierosów ale...
-filtr oczyszczony z zeolitu 
-woda wymieniona 
- bakterie dolane
-czekam.......
Jakie bakterie?

Opublikowano
Teraz, Bartek_De napisał:

Jakie bakterie?

Teraz dodałem Special Blend tak zdecydowała moneta. W momencie kiedy będę dodawał do filtra matrix użyje BioDigest ale już bezpośrednio do kubła. 

• Lubię to 1
Opublikowano
Teraz dodałem Special Blend tak zdecydowała moneta. W momencie kiedy będę dodawał do filtra matrix użyje BioDigest ale już bezpośrednio do kubła. 
Nie wiem czy są one z pożywką czy nie. Wsyp do wody,na wszelki wypadek, trochę pokarmu i rąk już do baniaka nie wkładaj. Myślę, że za około 5-6 tygodni baniak powinien być gotowy. Filtry oczywiście włączone 24/7. Co kilka dni rób pomiary i obserwuj. Zapisuj sobie wyniki żebyś się nie pogubił