Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ponownie. W moim akwarium 240l pracuje kubełek Jbl 1502 z prefiltrem HW 602 oraz wewnatrz aqual turbo 2000 z prefiltrem eheim..no i wlasnie tu jest problem troche mnie to drazni caly ten wyglad wewnatrz. Wiem czytałem cały post odnosnie Uni pump 1500 z Midikani 800....ale mam pytanie czy dało by rade aby ta uni pompe podlaczyc do ikoli 250 (prawie nowka lezy mi w piwnicy) wiadomo demontujemy wirnik i bez napiecia...i same gabki w kubelku lub lepiej dokupic Hw...i czy ogarnie mi to filtracje mechaniczna..dodał bym za to jeszcze cyrkulator fajny do akwarium...

Opublikowano

A może spróbuj takie rozwiązanie, które kiedyś miałem u siebie. Korpus narurowy 3/4 + pompa Aqua Nova N-RMC 4000.

f2c24b6ba6d74b13f49d13c10294c7b9.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 2
Opublikowano

Kurde wielkie dzieki Bartek..tez to gladałem😉wcześniej...ale raz ze w/w pompa jest drozsza od uni pump to i bardziej watto żerna...wiem,wiem przepływ na plus...ale ja bardziej chcialem uzyc tego co mam wiec ikola lub Hw ...ale wielkie dzieki to tez mi chodzilo po glowie..A jeszcze jedno Bartek jak z praca pompy chodzi mi o halas i czy się grzeje ...

Opublikowano

Nie przypominam sobie żeby się grzała, na pewno jakieś tam ciepło wydziela jak każde urządzenie, ale nie miało to wpływu na temperaturę wody. Jeśli chodzi o hałas to słychać delikatny gwizd na wyższych biegach, można się do tego przyzwyczaić

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witaj!

A próbowałeś może jak poradzi sobie sam Jbl 1502 z falownikiem bez prefiltra HW-602,lub nawet z nim?

Prefiltr to poniekąd udogodnienie,ale on też ma wady bo tłumi przepływ w mniejszym/większym stopniu.Do tego cały filtr główny zapchany na full mediami też to potęguje.

Opublikowano

Hmmm..egon44. Zastanawiałem się!!! Ale mam trochę obawy bo niby Jbl e1502 ma przepływ 1400l/h ale sami wiemy jak to jest z tym przeplywem 😉😋 i czy by ogarnol mechaniczna i biologiczna filtracje w akwarium...znowu sam filtr bez prefiltra to zarazem czeste go otwieranie !! A tego chciałbym uniknac ..wiadomo. Wiem ze moj filterek ma prefilt w sobie ale i tak trzeba by go czyscic dos czesto... Teraz kubełek plus AT 2000 z prefiltrem eheim i zero jakichkolwiek problemow z parametrami wody !!! 

Opublikowano

A ja zaproponuję Ci budowę filtra kasetowego. Sam posiadam i jestem zadowolony. Poniżej masz cały temat o tym:

W środku akwarium będziesz miał tylko dobrze zamaskowaną skrzyneczkę i falownik.