Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam pytanie "technicznie" . nosze sie z zamiarem zalozenia 375l baniaczka (150 x 50 x 50) i gdzie nie spojrze - to akwa takie sa zrobione ze szkla 8mm (najczesciej typu float...). natomiast patrzac na roznych www na sugerowana grubosc szkla przy zbiornikach o dl 150 cm - wszedzie stoi jak byk - min 10mm.. w zwiazku z tym pytanko - jakie sa Wasze opinie? brac standardowy baniak z 8mm czy szukac (w paru miejscach widzialem) drozszego ale ze szklem 10mm (i miec nieco spokojniejsze sumienie) ?

Z gory wielkie dzieki

pozdro z Gdanska

Opublikowano

podepnę się tutaj...

jako że mam problem zgoła podobny...

otóż będę samodzielnie kleił 450-tkę i zgodnie ze stroną TheWalda, którego uważam za specjalistę w tej dziedzinie szkło 8mm przy odpowiednim sklejeniu akwarium w zupełności wystarczy (tzn niestandardowa 150x60x50h), tylko mam jedną taką wątpliwość...

mianowicie czy po zalaniu powstanie duży efekt soczewki?

jestem na ten efekt "bardzo wrażliwy" - do mojego obecnego baniaka przyzwyczajałem się dobry miesiąc, a to tylko niestandardowa 240-tka z 8mm gdzie wychylenie w środku to tylko 2mm więcej niż na krawędziach...

ktoś może ma tych gabarytów szkła i mógłby coś o soczewce napisać?

i uprzedzę od razu wątpliwości typu: rany, po co będziesz to kleił? kup gotowe...

nie zamierzam... jeśli nie będę potrafił skleić poprawnię tego baniaka, to nic już nie będę potrafił :P Ci którzy znają moje poczynania w akwarystyce wiedzą, że się mnie od moich pomysłów nie odciąga :lol:

cóż jedni skaczą na bungee a inni muszą się co parę miesięcy mierzyć z niemożliwym :)

mam zapas żyletek - będę kleił ten baniak i rozklejał i kleił do skutku, jak będzie trzeba :P ale co ważniejsze jak już będę kiedyś stawiał moje wymarzone 300cm to tego własnoręcznie sklejonego i tak nie oddam :P i takiego argumentu nikt mi nie wybije :twisted:

Opublikowano

Powiem tak, prawie prawda ale....

przy tej konstrukcji akwa:

http://thewald.webpark.pl/rysunki/akwa_konstrukcja.gif

po to wlasnie aby cienkie szklo nie bylo poddatne na odksztalcanie.

Wiekszosc , jak nie wszystkie, seryjnie produkowane baniaki nie maja poprzecznych wzmocnien - a wtedy, jak dla mnie, tylko 10mm

Tym bardziej do malawi gdzie trafiaja kamienie, i pyszczaki robiace tam czasem spustoszenie :-)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• Co do przepływu to ja przez ostatni rok zmniejszyłem pompę 25/40 na I bieg i ogarnia spokojnie moja 500 z dużym przerybieniem. Ważne aby był odpowiedni obieg wody Przezroczyste korpusy niestety ścierają się wewnętrznie. Po 7 latach w biologi zeżarło mi te wypustki na dole  a wczoraj jeden z korpusów  poprzez mikrodziureczkę zaczął puszczać wodę. Dobrze, że popatrzyłem pod akwa. Ja bym wolał korpusy nieprzezroczyste bo chyba są mocniejsze.
    • Zawsze mogę rozwiercić korpusy. Te korpusy posiadam u siebie w domu(link na dole) w instalacji i producent deklaruje przepływ do 4000 litrów/ h. Troszkę droższe są ale ja na filtracji oszczędzać nie chce.  Co do BB10 problem jest taki że nie znalazłem transparentnych no i cena w porównaniu do innych rozwala 😁 https://allegro.pl/oferta/wessper-pojedynczy-korpus-filtr-wstepny-do-wody-1-17685366315?srsltid=AfmBOooUPk0u8GTOhZ7cjXZCpK6h23uVjxVYQ2kC75d0itBohz_kwjyb Czy mi zależy aż tak bardzo na przepływie? I tak i nie. Pomyślałem o zastosowaniu kolanek 45° ze względu na łatwiejszy przepływ wody, może to spowodować cichszy układ że tak powiem. Bez wibracji rezonansu czy co tam występuje w układzie 😁 A jak woda ma łatwiej to i wydajność się zwiększy, więc to już samo za siebie mówi. Dlatego właśnie założyłem ten temat aby omówić to, zza i przeciw. Wrócę z pracy to siądę jeszcze nad tym i będę myślał 😉  
    • Jeżeli tak bardzo zależy Ci na przepustowości, to rozważyłbym korpusy BB10. One mają większe średnice wewnętrzne, zatem woda powinna przez nie szybciej płynąć.
    • Pamiętam, że kiedyś na forum było o tym, że korpusy narurowe niezależnie od rozmiaru przyłącza i tak miały w środku przewężenie do chyba 1/2" i trzeba było je rozwiercać żeby uzyskać maksymalny przepływ. Nie chcę siać zamętu, ale może ktoś pamięta gdzie to było i które korpusy najlepiej kupić.
    • Witam. Dziękuje wszystkim za sugestie. Jak pisał Bojar na temat zaworów, zawory będą przed każdą sekcja mechaniczna i za nią. Zapomniałem na górnej sekcji mechanicznej dorysować zawór  Odległościami na rysunku pomiędzy elementami proszę się nie sugerować ponieważ jest to rysowane tak na oko   Zawory jakie będą najprawdopodobniej zastosowane: https://www.pvcu.pl/zawor-kulowy-pvcu-epdm-d-32-dn25-p-143.html   Co do miejsca i czy to wszystko się zmieści, Hmm Głębokość akwarium ma 70 cm, szafka będzie miała 80 cm, długość natomiast 180 cm. Jest to zbiornik 756 litrów którego miałem zakładać jakieś 4 lata temu ale kupno domu i związane z nim remonty spowodowały odstawienie projektu na bok. Czas jednak wrócić do akwarystyki Yaro dzięki za sugestie w kwestii grzałki. Faktycznie można by było ja zamontować w inny sposób. Co tez spowodowałoby więcej miejsca dla korpusów od biologii   Panowie dziękuje ślicznie za wszystkie sugestie jeszcze w wolnej chwili popracuje nad tym narurowcem i będę się dzielił pomysłami 
    • Dokładnie tak. U siebie mam na rurze wylotowej za wszystkimi korpusami. Mnie natomiast zastanawia inna kwestia. Czy koledze wystarczy szerokości szafki żeby to wszystko upchać. Ja mam 3 korpusy równolegle w szafce 60cm i jest prawie na styk, także łatwo nie będzie. W takim układzie jak niżej szerokość sekcji z korpusami to około 45cm.
    • Jakie problemy widzę? 1. Koszt, jednak to opinia subiektywna 2. Gdy przytka Ci mechaniki, pompa nie dostanie tyle wody na co pozwala jej przepustowość i będzie dochodziło do kawitacji 3. Grzałka, pomimo tego, że dajesz tam zaworek to opływ wody może być nie taki jak sobie życzysz i grzałka nie będzie do końca spełniała swojej roli. Budowę tego odcinka bym sovie odpuścił, a grzałkę wstawił bym w główny odcinek przepływu wody.
    • Na zwykłych kolankach 90 łatwiej chyba jest posklejać całość Ja mam biologię bez bypass i grzałkę za tym. Nie ma z tym problemów. Patrząc na Twój ostatni schemat dałbym zawory zaraz przed jak i za każda sekcją mechaników. Zbyt duża odległość to duży wypływ wody przy odkręcaniu korpusu co denerwuje przy serwisie Dodatkowo IMHO warto zastosować zawory rozkręcane co umożliwia rozłożenie instalacji na krótsze kawałki      
    • Bartek trójniki jakie miałem zastosować to takie jak na zdjęciu które dodałeś. Jednak przerobiłem całą filtracje jeszcze raz i myślę że będzie to ostateczna wersja jaka będzie montowana. Trójniki jakie zastosuje przed sekcjami również na zdjeciu. Mimo wszystko czekam jeszcze na opinie innych.
    • Ta dodatkowa sekcja jest bez sensu, to tylko dodatkowy, niepotrzebny koszt. W niczym Ci to nie pomoże. Również bym z tego zrezygnował. Jak zatrzymasz pompę na kilka czy nawet kilkanaście minut to nic się nie stanie. Inna sprawa to to w jaki sposób chcesz zrealizować te połączenia (zaznaczone). Z takimi czwórnikami się nie spotkałem. Będziesz musiał zastosować normalne czwórniki 90° plus kolanka 45°, albo dwa trójniki 45° jeden za drugim
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.