Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, 

W związku z tym, że w najbliższy weekend trafi do mnie zestaw który kupiłem jako używany, mam kilka pytań odnośnie wyposażenia/doposażenia istniejącego akwarium i jego startu...

Obsadę już wybrałem dzięki pomocy kolegów w subforum o wyborze obsady za co im bardzo jestem wdzięczny.

Więc przechodząc do moich pytań :

1) Aktualnie w akwarium znajduje się filtr zewnętrzny Ikola prawdopodobnie 600 bo szczerze nie spojrzałem i zobaczę jak przyjdzie - tu pytanie czy zmieniać wkład i na jaki (teraz jest zwykła ceramika, wchodzi tam 6 litrów teoretycznie i zastanawiam się jak to podzielić), myślałem nad matrixem + purigen + phosguard - ale czy na początku od razu dorzucić phosguard i purigen czy poczekać aż akwarium dojrzeje i wtedy dorzucić czy od razu? ile matrixu? czy całe 6l? trochę drogo :)  czy w ogóle nie ruszać i zostawić ceramikę? Ewentualnie inne wkłady jakieś godne polecenia i wystarczające na biologiczny 600l? Na wlocie jest założony wewnętrzny prefiltr z gąbką - zastanawiam się czy nie lepszy będzie zewnętrzny ? ewentualnie jaki tani prefiltr możecie polecić do takiego akwarium?

2) filtr wewnętrzny to aquael turbo 1500 - tutaj też jest ceramika + gąbka -  na co wymienić ceramikę i czy w ogóle?

3) Brak jest cyrkulatora/falownika - czy będzie potrzebny ewentualnie jaki max do 300zł ale lepiej żeby był tańszy :) ? patrzyłem na jakieś z sterownikiem żeby dało się dławić moc ewentualnie wyłączyć z guzika na jakiś czas karmienia - tylko jaka wydajność? 8000l 10000l 12000l ? czy mniej? 

4) pod akwarium zamówiłem piankę diversa a na dno pod piasek i kamienie pójdzie spienione pvc 5mm - czy to jest ok? Kamienie mniej więcej takie  http://kamieniebydgoszcz.pl/produkt/zandobbio-matrix-verde/ jakieś 150kg-200kg a piasek jest dolomitowy.

Proszę o rady również co jeszcze mogę dokupić na start żeby było w miarę wszystko kompletne  :) z rzeczy które jeszcze kupię na start to :  Seachem stability - do startu z wodą amoniakalną, walizka testów jbl, zestaw do zbudowania ustrojstwa do lania kranówki i to chyba tyle, oświetlenie jest ledowe tuby aquaela bodajże. Proszę o wszystkie sugestie żeby czegoś nie spierniczyć na starcie.

Ad1) Nie wiem czy wybrałem odpowiedni dział, bo teraz patrzę i może lepiej by pasował ten temat do start akwarium. W razie czego przepraszam i proszę o przeniesienie jeśli będzie konieczne.

Pozdrawiam!

Edytowane przez ZenArt89