Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Bojar napisał:

Dzięki za podpowiedz. Tak zrobię nóżki. Trochę podniosę akwarium i wreszcie dobrze wypoziomuję :)

Przecież pisałem o sposobie z nakretkami dużo wyżej,  a blat na blacie według mnie nie będzie esteyczny, a jeśli miał by być blat na stelazu, to jak zamocujesz boki?,  a odnośnie rozcinanaia po środku i wstawianie profilu nic nie oslabi

Opublikowano
22 minuty temu, adus20 napisał:

Przecież pisałem o sposobie z nakretkami dużo wyżej,  a blat na blacie według mnie nie będzie esteyczny, a jeśli miał by być blat na stelazu, to jak zamocujesz boki?,  a odnośnie rozcinanaia po środku i wstawianie profilu nic nie oslabi

Teraz pewnie też ma blat na stelażu. Ściągnie jeden i założy drugi, dłuższy. Też myślę, że spokojnie wytrzyma.

Jeśli chodzi o rozcinanie na środku, to teoretycznie każda spoina osłabia konstrukcję, a dokładniej strefa wpływu ciepła, ale z drugiej strony jeśli są 4 rzędy nóg, to obie strony będą w pełni podparte, więc dużo nie zmieni się. Problem natomiast może być z utrzymaniem idealnej płaskości pospawanych elementów, bo spoiny lubią ciągnąć.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, adus20 napisał:

Pisałeś owszem ale z wspawywaniem nakrętek do środka profilu co wydało mi się skomplikowane.
Może źle odczytałem po prostu Twojego posta. Stelaża rozcinać nie będę bo na 100% się geometria wtedy rozjedzie.

A boki przykręcę do dospawanych uchwytów - zaznaczonych na rysunku na czerwono

10 godzin temu, Falcowski napisał:

Teraz pewnie też ma blat na stelażu. Ściągnie jeden i założy drugi, dłuższy. Też myślę, że spokojnie wytrzyma.

Jeśli chodzi o rozcinanie na środku, to teoretycznie każda spoina osłabia konstrukcję, a dokładniej strefa wpływu ciepła, ale z drugiej strony jeśli są 4 rzędy nóg, to obie strony będą w pełni podparte, więc dużo nie zmieni się. Problem natomiast może być z utrzymaniem idealnej płaskości pospawanych elementów, bo spoiny lubią ciągnąć.

Dokładnie. Jest blat nawet podwójny. Stoi tak 17 lat wiec chyba dobrze pospawany

Tak sobie myślę, że jeżeli firmy robią szafki jak poniżej to chyba będzie to działało bez zastrzeżeń

image.png.c7041de4b4994955a4ce8e51d1cdb091.png

Edytowane przez Bojar
Opublikowano

Uważam że najważniejsze jest podparcie zewnętrzne, blat blatem, pewnie się nie ugnie 10 cm od brzegu,  ale zwróć uwagę że wszędzie ma chodowlach akwarium stoi tylko w ceowniku obwodowym, po środku nie ma żadnych blatów itp, zrobisz jak uwazasz