Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Obecnie stoi standardowe 375 (150x50x50) na stelażu spawanym z profili 30x30

Jako, że akwarium ma już swoje lata przyszedł pomysł aby zmienić szkło i obudowę stelaża.

Ale tak sobie myślę czy przy okazji nie powiększyć akwarium do wymiaru 170(180)x50x60.  Małżonka jest przychylna pomysłowi :)

Uprzedzając pytania - akwarium jest w korytarzu i głębokość musi zostać :(

Wymyśliłem sobie aby do stelaża dospawać uszy z płaskownika co pozwoliło by mi łatwiej zamontować boczną obudowę.

Wydaje mi się, że przy prawidłowym wypoziomowaniu sztywna płyta pod całe dno powinna prawidłowo przenieść obciążenie?

Dodatkowo chciałbym zainstalować nóżki regulacyjne i przy okazji podnieść akwarium do góry.

Obecnie stelaż ma 72 cm wysokości i jest to trochę mało do obserwacji z pozycji stojącej.

Tylko nie wiem jak to zrobić. Przewiercić stelaż i przyspawać nakrętki z obydwu stron ?

Wszelkie uwagi mile widziane.

akwa.png

Opublikowano (edytowane)

Dospawaj od dołu kawałek profilu 30x30 w miejscu podporki, a do środka wsadz i przystawki nakrętki, da Ci to większy zakres regulacji, a odnośnie szerokości nie bawił bym się w dokręcania czegoś, lepiej rozciac środkiem i wstawić profil, pamiętaj że bokami też działają naprezenie

Edytowane przez adus20
Opublikowano

Jeśli już zależy ci, żeby zachować rozstaw nóg i zrobić na zewnątrz offsety, to bym poszedł w coś takiego, jak poniżej, tzn. dospawać taki sam profil plus żeberka.

Oczywiście przy spawaniu bardzo ważne jest, by zachować płaskość góry.

image.png.3b5f1cf8904b4809520713cb2a98e786.png

Opublikowano (edytowane)

Wystarczy wymienić blat - "zwis" o szerokości 10cm z każdej strony praktycznie nie zmieni  sztywności. Gotowe nóżki kupisz w każdym hipermarkecie budowlanym - powinny być umieszczone pod każdym profilem pionowym.

Edytowane przez 3promile
  • Lubię to 2
Opublikowano

Dzięki za uwagi. Jak widać każdy ma inne.

19 godzin temu, adus20 napisał:

Dospawaj od dołu kawałek profilu 30x30 w miejscu podporki, a do środka wsadz i przystawki nakrętki, da Ci to większy zakres regulacji, a odnośnie szerokości nie bawił bym się w dokręcania czegoś, lepiej rozciac środkiem i wstawić profil, pamiętaj że bokami też działają naprezenie

A nie wystarczy nakrętki przyspawać od dołu? Mógłbym jeszcze pomiędzy nie a profile dać kawałek płaskownika

Tylko wydaje mi się że to przesada. Co do rozcinania to nie zgadzam się - to musi osłabić konstrukcję!

11 godzin temu, Falcowski napisał:

Jeśli już zależy ci, żeby zachować rozstaw nóg i zrobić na zewnątrz offsety, to bym poszedł w coś takiego, jak poniżej, tzn. dospawać taki sam profil plus żeberka.

Oczywiście przy spawaniu bardzo ważne jest, by zachować płaskość góry.

image.png.3b5f1cf8904b4809520713cb2a98e786.png

To jest jakiś pomysł tylko roboty dużo a spawać to ja nie lubię :(

10 godzin temu, 3promile napisał:

Wystarczy wymienić blat - "zwis" o szerokości 10cm z każdej strony praktycznie nie zmieni  sztywności. Gotowe nóżki kupisz w każdym hipermarkecie budowlanym - powinny być umieszczone pod każdym profilem pionowym.

Dokładnie o tym myślałem. Przecież tak są skonstruowane niektóre szafki akwarystyczne i nic się nie dzieje.

Uchwyty boczne mają za zadanie tylko być nośnikiem do płyt obudowy.

O gotowych nóżkach oczywiście myślę. Tylko jak mam je zamocować do profilu?

Opublikowano

Stopki już znalazłem. To powinno utrzymać trzy wanny

• Średnica podstawy: 39mm
  • Śruba: M12
  • Wysokość całkowita: 74mm
  • Długość śruby: 59mm
  • Grubość podstawy: 15mm

image.png.94a8f243ea0a7e7df11e8562902944b4.png