Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

U mnie natomiast jest ciut odwrotnie... Posiadam tylko Topheopsy, więc interakcji z innymi gatunkami nie znam...

Wygląda to tak... Gatunek jak dla mnie nie jest na tą chwilę aż tak agresywny, pływają większość czasu zgodnie... Zdarzają się chwile dosłownie młynka w akwarium :), bo samiec Alfa potrafi porozstawiać pobratymców po kontach lub ganiają się dosłownie na około całego akwarium... Typowych potyczek nie zanotowałem...

Obecnie mam 1 samca w pełni wybarwionego na 13 samic??? (tutaj nie jestem pewien ale  chyba jest jeszcze 1 lub 2 samce w kamuflażu samicy :) )

Zdjęcia postaram się wrzucić na dniach... Jedynie co zauważyłem u siebie i mnie zdziwiło, to ignorują zieleninę w akwarium + do tego są strasznie żarłoczne = ile byś nie wsypał spiruliny tyle zjedzą...

DODAJE AKTUALNE ZDJĘCIA - przepraszam za jakość, ale rybki mają ADHD i trudno je złapać w bezruchu choć na chwilę...

IMG_20190523_200106.thumb.jpg.5a65b3458712f8083219a2b90ad411eb.jpgIMG_20190523_200107.thumb.jpg.b6a6b08bdc463583b01d8c188a0e5b08.jpgIMG_20190523_200108.thumb.jpg.229affba29e5d9559802f535e68dd84b.jpgIMG_20190523_200109.thumb.jpg.714711e24e3d9f4a8e1c74375f876626.jpgIMG_20190523_200116.thumb.jpg.26f7a2f459d6142375a35fe3225ecde9.jpg

Dodatkowo krótki filmik

https://photos.app.goo.gl/4LnKMAiUHc8Q1Uhu6

Edytowane przez Morganelo
  • Lubię to 4
Opublikowano

Przywiozłem ostatnio podrośnięte Tropheopsy w układzie 2+4. Samce ok. 10cm, a samice ok. 8cm. Na razie są w zbiorniku 240 l mojego kolegi prawie bez jakiejkolwiek dekoracji, co by za bardzo nie wariowały. Dostawa mojego zbiornika się opuźnia i pozostaną tam jeszcze ponad tydzień.

Na razie mam tylko ten filmik:

https://drive.google.com/file/d/1lNUSrxujJITmZZ56XzRhdH7Gv2IPbQqV/view?usp=drivesdk

Zaraz po wpuszczeniu, pomimo braku dekoracji zaczęła się rywalizacja między samcami. Po paru dniach zdecydowaliśmy, że samce trzeba odseparować ze względu na wielkość zbiornika. Jeden z nich pływa teraz w głównym zbiorniku kolegi 160x60x60 i po aklimatyzacji postanowił zabrać się za porządki w hierarchii. Pływają w nim trochę większe Labeotropheus trewavasae Border i podobnej wielkości zebry Masinje, które też do pokornych baranków nie należą. 

Potwierdza się to, o czym pisałem. Ryba jest charakterna i potrzebuje przestrzeni. Mam też przeczucie, że ciężko będzie z układem wielosamcowym. 

Samice są po prostu piękne. Zdecydowanie wyróżniają się kolorem od innych gatunków. Jak to piszą- morela👌

• Lubię to 7
Opublikowano
9 godzin temu, przemo-h napisał:

Moje niestety są jeszcze małe, samiec i samice mają po około 6cm, jedynie 2 sztuki samice w 100% są większe około 7.5cm...

Powiem Ci tak zazdroszczę Ci już tej parki :) podchodzi do tarła, a moje jeszcze młode gapy i nici z potomstwa :( ... Cóż poczekamy co będzie...

• Lubię to 2
Opublikowano
57 minut temu, Morganelo napisał:

Moje niestety są jeszcze małe, samiec i samice mają po około 6cm, jedynie 2 sztuki samice w 100% są większe około 7.5cm...

Powiem Ci tak zazdroszczę Ci już tej parki :) podchodzi do tarła, a moje jeszcze młode gapy i nici z potomstwa :( ... Cóż poczekamy co będzie...

Widać że samiec jeszcze się wybarwi już teraz jest piękny.Kusi mnie ten gatunek ale wszystkich co bym chciał nie pomieszcze w 375l 😂

Opublikowano
10 godzin temu, Morganelo napisał:

Ciesz się młodzikami, które dorastają i się docierają razem. Twój samiec łapie już ładne kolorki i jest to jeden z najciekawszych momentów. 

Ja dobieram ryby pod wyrośniętą już obsadę i dla tego zdecydowałem się na starsze sztuki. 

Opublikowano
Godzinę temu, przemo-h napisał:

Ciesz się młodzikami, które dorastają i się docierają razem. Twój samiec łapie już ładne kolorki i jest to jeden z najciekawszych momentów. 

Ja dobieram ryby pod wyrośniętą już obsadę i dla tego zdecydowałem się na starsze sztuki. 

Oj cieszę się każdego dnia i nie zazdroszczę wyrośniętych ryb, ale gdzieś tam w głowie chciało by się już przyspieszyć ten czas :).... Specjalnie kupowałem dzieciaki aby razem dorastały i pokazały od początku jakie są relacje w gatunku...

Jedyne mnie zaskakuje twierdzenie, że to agresywny gatunek???? U mnie są potulne jak baranki, no może samiec potrafi mi czasami pokazać, że nie wolno wkładać rąk do akwarium :)... Może stwierdzę, a czy słusznie czy nie to potwierdzicie sami...

Pseudotropheus Tropheops Chilumba - jest gatunkiem w moim przypadku nie agresywnym wewnątrz gatunkowo, roślinożerny i żarłoczny, toleruje roślinność i jej nie niszczy za wszelką cenę (Valisineria spiralis, anubias), ciekawskie, terytorialne, żywe :)

Opublikowano
4 minuty temu, Morganelo napisał:

Jedyne mnie zaskakuje twierdzenie, że to agresywny gatunek???? U mnie są potulne jak baranki, no może samiec potrafi mi czasami pokazać, że nie wolno wkładać rąk do akwarium :)... Może stwierdzę, a czy słusznie czy nie to potwierdzicie sami...

Pseudotropheus Tropheops Chilumba - jest gatunkiem w moim przypadku nie agresywnym wewnątrz gatunkowo, roślinożerny i żarłoczny, toleruje roślinność i jej nie niszczy za wszelką cenę (Valisineria spiralis, anubias), ciekawskie, terytorialne, żywe :)

Wszystko jest do czasu. Twoje ryby są jeszcze młode i wykazują instynkt stadny, ponieważ w stadzie są większe szanse na przeżycie. Z czasem nabiorą pewności siebie i zacznie się rywalizacja. Na pewno warto próbować pielęgnacji z kilkoma samcami. Osobiście też chciałbym utrzymać dwa samce. Zobaczymy jak ryby zdecydują. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Jupiiiiii.... Musze się pochwalić :)

Wczoraj nic nie zapowiadało jeszcze takiego obrotu sprawy... Będę tatusiem :) rano nie zwróciłem uwagi ale już po powrocie z wojaży 2 samice największa i średnia mają wypchane pyszczki... Nie podchodzą do jedzenia, więc mam w 100% pewność, że są jajka... Zapewne pierwsze tarło będzie fiaskiem, ale już zaczynają się trzeć :)...

8 godzin temu, przemo-h napisał:

Wszystko jest do czasu. Twoje ryby są jeszcze młode i wykazują instynkt stadny, ponieważ w stadzie są większe szanse na przeżycie. Z czasem nabiorą pewności siebie i zacznie się rywalizacja. Na pewno warto próbować pielęgnacji z kilkoma samcami. Osobiście też chciałbym utrzymać dwa samce. Zobaczymy jak ryby zdecydują. 

No u mnie są na pewno 2 samce z czego jeden jak widać mocno wybarwiony, drugi ma dużą atrapę jajową ale barwy nadal jak samica, jest chyba i 3 samiec ale tutaj takie 50 na 50... Codziennie obserwuję i czekam co dalej...

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Udało się zrobić parę fotek. Płetwy trochę pokancerowane po walce o dominację. Jeden z samców jest odseparowany. Nie mam jeszcze jego fotki, ale cyknę w wolnym czasie. Bardziej mi się podoba, ale na razie jest w "sanatorium"😉

20190605160203_IMG_0005.JPG

20190605161200_IMG_0014.JPG

20190605161249_IMG_0016.JPG

• Lubię to 8