Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Chciałem zapytać czy można startować akwarium bez grzałki. Zgodnie instrukcją startu na WA, temperatura powinna oscylować w granicach 30st. W mieszkaniu mam ciepło, pewnie jakieś 25-26 będzie miała woda bez grzałki. Czy to wystarczy do startu biologi czy muszę kupić grzałkę i dobić do tych 30?

Opublikowano (edytowane)

Nie musisz stosować grzałki. Podobno w cieplejszej wodzie szybciej bakterie się mnożą. Ja swój zbiornik startowałem przy 24 stopniach.

Edytowane przez mlody.czub
Opublikowano

Co do staru, to chyba nie musi być równe30, ale nie wiem. A co do temp. wody to grzałka nawet na przyszłość nie będzie Ci potrzebna przy takiej temp. w domu. U mnie w domu jest między 22 - 24°C, i też nie stosuję grzałki. 

Opublikowano
Godzinę temu, MaciekMaciek napisał:

I długo zajął proces startu?

PS. Tu chyba chodzi o to żeby bakterie się namnażały? 

Nie pamiętam ile. Ze dwa lub trzy tygodnie wydaje mi się. Dość dawno temu to było

Opublikowano
1 minutę temu, MaciekMaciek napisał:

Najwyżej naleję wodę w okolicy 30 stopni. Skoro Wam wystartowało w okolicy 25 stopni to i u mnie nie powinno być problemów ;) 

Maciek..nie kombinuj bo przedobrzysz a efektem będzie dłuższy start jak "tradycyjny". Owszem..temp. można podnieść i to troszkę przyśpieszy start. Ale o ile? O 2-5 dni? Jak masz 25-25C to nie podnoś z tego względu co napisałem.

Opublikowano
2 minuty temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Maciek..nie kombinuj bo przedobrzysz a efektem będzie dłuższy start jak "tradycyjny". Owszem..temp. można podnieść i to troszkę przyśpieszy start. Ale o ile? O 2-5 dni? Jak masz 25-25C to nie podnoś z tego względu co napisałem.

@AndrzejGłuszyca czyli Twoim zdaniem lepiej startować z temperaturą pokojową około 25-26 stopni (czyli nie wlewać cieplejszej wody)?

Czy druga opcja,  nie kombinować i kupić tą grzałkę żeby na czas startu utrzymać stałą temperaturę 30 stopni?

Opublikowano
2 minuty temu, MaciekMaciek napisał:

czyli Twoim zdaniem lepiej startować z temperaturą pokojową około 25-26 stopni (czyli nie wlewać cieplejszej wody)?

Maciek..przecież ta woda ostygnie  bez grzałki.

2 minuty temu, MaciekMaciek napisał:

Czy druga opcja,  nie kombinować i kupić tą grzałkę żeby na czas startu utrzymać stałą temperaturę 30 stopni?

Czy kupisz grzałkę dla podtrzymania temp. czy bez grzałki nie będzie miało wielkiego znaczenia. Twój wybór. A tak na marginesie to warto mieć grzałkę na wszelki wypadek..choćby po to aby wykorzystać w warunkach jakiegoś leczenia.

• Lubię to 1