Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej. Mam obsadę od lipca ub. roku i dochowałem się już ok 12 sztuk potomstwa. Samice na przemian inkubują a samce toczą gody. Martwię się o przerybienie zbiornika. Można to jakoś ograniczyć?

Pozdrawiam

Edytowane przez killbill102
Opublikowano

Niestety ale taka natura każdego stworzenia. Jeść, spać, rozmnażać się.
Jeśli w akwarium są samce i samice, odpowiednie warunki (w tym kryjówki) to siłą rzeczy, siły natury nie powstrzymasz :)
Można oddawać/sprzedawać narybek (za darmo w internecie wszystkiego można się ,,pozbyć").
Spotkałem też się (ale nie wiem czy tu na forum czy na zagranicznym) z osobą/osobami które z pyszczakami trzymały Giętkoząba malawijskiego (Synodontis njassae), albo kilka sztuk. Tu ograniczeniem jednak jest wielkość zbiornika bo rybka rośnie do bodajże 15-20cm. Czy sprawdza się w ograniczeniu ilości potomstwa? Z opinii kilku osób - tak. Dodatkowo zawsze to jakieś urozmaicenie w baniaku (ale zaznaczam po raz kolejny, rybka spora, wymaga sporego akwarium, dodatkowo jest rybą stadną).

Najprościej oddawać na olx czy innych allegro, ebay czy kto co tam woli :)

• Lubię to 1
Opublikowano
Godzinę temu, killbill102 napisał:

Hej. Mam obsadę od lipca ub. roku i dochowałem się już ok 12 sztuk potomstwa. Samice na przemian inkubują a samce toczą gody. Martwię się o przerybienie zbiornika. Można to jakoś ograniczyć?

Pozdrawiam

Sprzedaj samce i masz po problemie :)