Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie prośba o opinie co do aranżacji, jak oceniacie?

I jeszcze pytanko, kamieni nie kleiłem, stoją stabilnie nic się nie rusza. Czy jest sens klejenia? czy coś się może jeszcze wydarzyć jak będzie już całkiem zalane?

IMG_20190303_182613.thumb.jpg.a74d31a1317252efd76c4edeb11d448a.jpg

Opublikowano
2 minuty temu, sowiszczak napisał:

Czy jest sens klejenia?

Nie ma. Jak skleisz silikonem akwarystycznym to prędzej czy później i tak się rozkleją. A gdybyś musiał je z  jakiś powodów przestawić , przesunąć to tylko dodatkowy kłopot. Ustaw stabilnie , sprawdź każdy kamień czy nie ma tendencji do "bujania" się i będzie ok.

• Lubię to 1
Opublikowano

Sprawdzałem każdy kamień i jest ok. Nawet lekko pobujałem akwarium i też nic nie drgnęło więc chyba będzie stabilnie.

Wysłane z mojego Mi MIX 2 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A z ciekawości: front masz opti, czy float? W ogóle go nie widać.

To Glossy więc raczej float.
Moim zdaniem, o ile masz dużo kryjówek dla małych ryb i narybku, to dla dorosłych ryb nie masz ich wcale, a warto wziąć to pod uwagę na etapie budowy aranżacji. Teraz wpuścisz małe ryby i przez chwilę będzie ok, a jak ryby podrosną zaczną się schody. Różnego rodzaju groty, szczeliny... muszą być na tyle duże, żeby zmieściły się w nich dorosłe ryby.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 2
Opublikowano
Cytat
Godzinę temu, Falcowski napisał:

A z ciekawości: front masz opti, czy float? W ogóle go nie widać.

to jest Float, chyba światło dało taki efekt, zobaczymy jak będzie zalane do końca.

50 minut temu, Bartek_De napisał:

Moim zdaniem, o ile masz dużo kryjówek dla małych ryb i narybku, to dla dorosłych ryb nie masz ich wcale, a warto wziąć to pod uwagę na etapie budowy aranżacji. Teraz wpuścisz małe ryby i przez chwilę będzie ok, a jak ryby podrosną zaczną się schody. Różnego rodzaju groty, szczeliny... muszą być na tyle duże, żeby zmieściły się w nich dorosłe ryby.

Racja kryjówek jest sporo ale większość małych, spróbuję pozmieniać tak żeby szczeliny były większe.

• Lubię to 1
Opublikowano

Witam,

moim zdaniem powinieneś znaleźć wysoki kamień (lub kilka wyższych kamieni) i spróbować zasłonić zasys. Ja u siebie dałem 25 kamor który przykrywa zasys. Fajne rozwiązanie również zastosował w swoim akwarium AkwaŁobuz.

Osobiście zamieniłbym połowę małych kamieni na większe - ale oczywiście jest to tylko moje subiektywne zdanie.

Poniżej kilka zdjęć jak to u mnie wygląda

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Opublikowano

Tak jak koledzy sugerują użyj do aranżacji większych kamieni w których znajdą schronienie dorosłe ryby.

Od razu gruzowisko lepiej się będzie prezentować,a tak teraz aranżacja wygląda,jak byś wrzucił do zbiornika worek kartofli.

Aquaela z prefiltrem Eheima daj niżej,mniej więcej tak 2-3 cm nad piaskiem.

Opublikowano

Znalazłem kilka większych kamieni, jutro będę poprawiał, wrzucę później fotkę. Jak mechanik będzie tak nisko to czy nie będzie problemu z cyrkulacją? Może lepiej dać prefiltr niżej a pompę zostawić tam gdzie jest?

Wysłane z mojego Mi MIX 2 przy użyciu Tapatalka