Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Lichno ma alergię  na wode... nikomu bym tej ryby nie polecał... chyba, że  filantrop.... Kupić 200 sz i patrzeć jak zdychaja... pod koniec już  może będzie widać samca....

• Lubię to 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, crav napisał:

Lichno ma alergię  na wode... nikomu bym tej ryby nie polecał... chyba, że  filantrop.... Kupić 200 sz i patrzeć jak zdychaja... pod koniec już  może będzie widać samca....

Aż tak delikatny? 

Opublikowano

Labidochromis caeurelus, Metriaclima sp. dolphin, Melanochromis loriae, Copadichromis sp. kawanga, Placidochromis mdoka, Exochochromis anagenys, Dimidiochromis strigatus, Nimbochromis venustus. 

Opublikowano
2 godziny temu, pozner napisał:

Labidochromis caeurelus, Metriaclima sp. dolphin, Melanochromis loriae, Copadichromis sp. kawanga, Placidochromis mdoka, Exochochromis anagenys, Dimidiochromis strigatus, Nimbochromis venustus. 

Oooo tak :) dimidio i Venustus rewelka. 

Opublikowano
3 godziny temu, Mortis napisał:

Aż tak delikatny

U mnie na przestrzeni dwóch lat na 7 małych (8-13cm) sztuk przeżyła 1 (na razie żyje). Na rynku wtórnym pozyskałem dodatkowo dużą 20 cm samicę i z nią problemów nie ma.

• Lubię to 1
Opublikowano
1 minutę temu, iquitos68 napisał:

U mnie na przestrzeni dwóch lat na 7 małych (8-13cm) sztuk przeżyła 1 (na razie żyje). Na rynku wtórnym pozyskałem dodatkowo dużą 20 cm samicę i z nią problemów nie ma.

Kiedyś pisałem o niej z @cravi wspominał, że ciężka do utrzymania. Sam przerabiał ten gatunek to wie co pisze. Może faktycznie na początek jej nie dawać. 

Opublikowano (edytowane)

A ja bym zastąpił ew. venustusa czymś takim jak linji. Czym innym jest obsada pod predatory, a czym innym jest obsada pod mix.

O ile duża mbuna da sobie radę, to non mbuna ma przesrane. Jest między młotem (predatory) a kowadłem (mbuna). Dlatego predatory powinny być z tych "najłagodniejszych", a non mbuna z tych najbardziej asertywnych. A i tak wszystko wyjdzie w praniu. Mbuna tu to oddzielna kwestia...taki mix jest wyzwaniem, ale warto spróbować. Te gabaryty aż się proszą o taki mix.

Edytowane przez pozner
Opublikowano

Tak linni był by dobry do mixow... znacznie lepszy od livi który rozmnaża się ze wszystkim co jest w wodzie... pewnie w nocy ślimaki gwalci...

Jeśli chodzi o lichno  próbowałem  4-5 razy różne wielkości  i fxx i wf jeśli jest silniejsza ryba w akwarium to problem będzie wcześniej czy później...