Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ostatnio zastanawiam się nad zrobieniem kaskady z popki 1500l/h lub 2000 l/h , zastanawiam się jednak czy przy takim przepływie nie będzie potrzeba robić odpływ z kilku rurek i jak bardzo byłby stłumiony przepływ w stosunku do obiecanych przez producenta.

Próbował ktoś robić taka kaskade?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi.

Opublikowano

Dzieki.

Jak wygląda sytuacja z przepływem? Jak dużo taka pompka 1500 l/h traci z przepływu, gdzie musi wyciągnąć wodę na 40 cm i przepchac ją później przez gąbki?

Pytam, żeby nie okazali się,  że kaskady z pompka 1500 jest slabsza jako mechanik od pompki 650 l/h w środku akwarium.

Opublikowano

Też miałam taki pomysł ale mija się to z celem. Cena zakupu gotowego filtra i części do jego budowy też są przybliżone .

Zobacz takie modele jak:

AQUAEL VERSAMAX FZN 3

Aquaclear 70

Seachem Tidal  i inne.

Inna sprawa to kaskada średnio nadaje się na mechanika.

Opublikowano

Cześć. Też zaliczam się do grona "innowatorów" 😉 , którzy chcieli zbudować turbokaskadę. I doszedłem do tego samego co suricade. Poszedłem w stronę filtra kasetowego, w sumie to taka turbokaskada, tylko w akwarium i nie grozi zalaniem podłogi przy rozszczelnieniu.

Pzdr. Rysiek.

• Lubię to 2
Opublikowano

Kiedyś w CA miałem taką kaskadę samoróbkę :)

Miałem ok 10cm miejsca obok akwarium, więc zleciłem szklarzowi sklejenie szklanego zbiornika trochę wyższego niż oryginalne akwarium i z wylotem do akwarium. Szkoda że nie mam zdjęcia tego. Weszło tam coś koło 20L keramzytu. Zasilane to było głowicą, która była w akwarium i na tej głowicy była założona gąbka. Posadziłem w tej kaskadzie jeszcze rośliny doniczkowe i jak to się wszystko "dotarło", to przez ponad rok nie robiłem podmianek. Same dolewki odparowanej wody.

Opublikowano
W dniu 28.02.2019 o 08:39, rysib napisał:

Cześć. Też zaliczam się do grona "innowatorów" 😉 , którzy chcieli zbudować turbokaskadę. I doszedłem do tego samego co suricade. Poszedłem w stronę filtra kasetowego, w sumie to taka turbokaskada, tylko w akwarium i nie grozi zalaniem podłogi przy rozszczelnieniu.

Pzdr. Rysiek.

Niechce być  innowatorem :) ale właśnie filtr w akwarium strasznie mnie wkurza, nieczystości tak czy inaczej zostają w akwarium.

Opublikowano
5 godzin temu, suricade napisał:

Ale jak filtr masz poza akwarium to te same nieczystości masz nadal w obiegu. Kwestia umieszczenia filtra nic tutaj nie zamienia.

Racja, jednak czyszczenie samej gąbki sprawia, że nieczystości pozostaje mniej w akwarium.

Nie wiem jak u Was, ale u mnie przy wyciaganiu gąbki zawsze coś z niej zostaje w zbiorniku.

W dniu 28.02.2019 o 06:53, suricade napisał:

Też miałam taki pomysł ale mija się to z celem. Cena zakupu gotowego filtra i części do jego budowy też są przybliżone .

Zobacz takie modele jak:

AQUAEL VERSAMAX FZN 3

Aquaclear 70

Seachem Tidal  i inne.

Inna sprawa to kaskada średnio nadaje się na mechanika.

To że chcę zrobić sam, nie wiąże się z tym, że chcę oszczędzić,  czy mieć satysfakcję z samorobki, kiedyś używałem aqyaela fzn3 i w nocy uciążliwy był szum wodu z kaskady.

W samorobce jest możliwość dostosowania wypływu wody z filtra.

Widzę jednak, że jesteście sceptyczni, więc kolejne pytanie :)

Mam wrażenie, że kaseciak zajmuje sporo miejsca w akwarium,  a co myślicie o filtrze hamburskim?

Opublikowano

Mam hamburgi w kilku akwariach ( nie w malawi) . Miejsca zajmują tyle samo a jeżeli mają być czyszczone to jest to bardziej kłopotliwe. Kaseciak to tak naprawdę hamburg ale służący jako filtr mechaniczny. Są tematy na forum opisujące hamburgi w malawi. Al eto już chyba nie ten temat.