Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

20190222_172117.thumb.jpg.9e87975f26835a72ef2a104eb71fde3d.jpgWitam forumowiczow.

Chciałbym zapytać ,ile kratek zasysajacych zrobić w tle strukturalnym. Zasys za tlem odpływ przed. Za filtracja będzie odpowiadał fx6 z korpusem.Plus cyrkulator. Akwarium 450 l. Proszę o podpowiedzi.

20190222_172055.jpg

Opublikowano

Witaj,

Czy to tło od umeleskaly może ? Jeśli pokażesz dodatkowo zdjęcie - rzut od góry jak to dokładnie wygląda, to coś z doświadczenia może podpowiem, bo u mnie firmowy zasys za tłem podobnego typu,  zdecydowanie się nie sprawdził.

Opublikowano

Mam głęboko wyrzeźbione tła w dwu akwariach (Aquaterra i BTN). W jednym się sprawdziło, więc w drugim zrobiłem tak samo.

Z jednego końca ok.10cm od dna dwie kratki przelotowe, na nieco różnych wysokościach blisko siebie. Z drugiego końca za tłem  pobór wody do filtra kubełkowego (można też do innego filtra). Liczy się tu wymuszenie ruchu wody za tłem. Za tło można włożyć media filtracyjne (jest na forum artykuł Przezdry na ten temat). Na ten moment nie mam za tłem mediów - nieczystości osadzają się na dnie na tłem, a stamtąd wężykiem (w soboty) wędrują przez okno do ogrodu. Wyrzut wody z filtra oczywiście przed tło (albo rurką przez tło, albo rurką nad nim).

Ps  Pozdrawiam kolegów z Baru Janusz (Poznera, Pleziego, Spiocha i TOMKASIEDLCE), których ostatnio zanudzałem w tym temacie.:)

Opublikowano

Powiem szczerze. Ja to już zglupialem. Jedni doradzają. Ty mówisz  że da radę. Pisałem z Decorativo. Też powiedział że zadziała. Czyli kupek nie ma czyste dno? Możesz jakieś fotki zrobić lub filmik.Pokazać jak to wygląda I jak to działa.? Z góry dziękuję.

Opublikowano

Nie stwierdziłem, że "da radę", ani że nie da rady. Napisałem o dwóch wariantach (z mediami filtracyjnymi i bez) wykorzystania miejsca za tłem.

Jeśli chcesz mieć czyste dno przed tłem, to tak czy inaczej przydałby się cyrkulator.

U siebie mam też filtry wewnętrzne (w tym jeden schowany w module filtracyjnym tożsamym z tłem, usytuowany na ścianie bocznej zbiornika). Docelowo mam zamiar zastąpić je mechaniczną filtracją narurową (jeszcze nie wiem, czy pobór wody umieszczę w module czy za tłem). Ale zabieram się do tego jak Pozner do zbiornika ponad 3m. :)

Ps  Zdjęć nie robię. Mam nadzieję, że Pozner nie pogniewa się za porównanie:)

• Lubię to 1
Opublikowano

Ja się wypowiem w temacie, mam taką filtracją za tłem, jest napędzana atmanem. Po prawej stronie mam zrobione 10 cm od dna wlot. I jestem zadowolony z tej filtracji wszystko jest akwarium i woda kryształ :)

Wysłane z mojego JSN-L21 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 2
Opublikowano
W dniu 27.02.2019 o 21:56, tom77 napisał:

Z jednego końca ok.10cm od dna dwie kratki przelotowe, na nieco różnych wysokościach blisko siebie. Z drugiego końca za tłem  pobór wody do filtra kubełkowego (można też do innego filtra). Liczy się tu wymuszenie ruchu wody za tłem.

Najwidoczniej popełniłem u siebie błąd , że to nie działało - miałem zasys narurowca tuż za szczelinami w tle, a nie po jej przeciwległej stronie jak sugerujecie. Dodatkowo za tłem chodzi/chdził cały czas dodatkowy mały falownik. Uważam , ze wszystko zalezy od konkretnego kształtu tła, przestrzeni za nim i wtedy można coś kombinować. Ja wypowiadam się jedynie w odniesieniu do tla od Umeleskaly. Kolega nawet nie wrzucił widoku z góry.

• Lubię to 1
Opublikowano
3 godziny temu, TOMEKSIEDLCE napisał:

Ja się wypowiem w temacie, mam taką filtracją za tłem, jest napędzana atmanem. Po prawej stronie mam zrobione 10 cm od dna wlot. I jestem zadowolony z tej filtracji wszystko jest akwarium i woda kryształ :)

Wysłane z mojego JSN-L21 przy użyciu Tapatalka

Ja na pompie nie zrobię. Mam fx6 I chce ten filtr wykorzystać.  Ale dzięki za podpowiedź.