Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dodaj  bakterie  po 24 h będziesz  wiedział.  Na pewno nie zaszkodzi.  Padnieta  biologia może  być  przyczyną  plochliwosci  ryb.

Opublikowano

Jak napisał @Tom74 >> biologia.

Ja też u siebie walczyłem z tą przypadłością i obrałem dwa kierunki (filtracja ponad 3200L/H narurowa)

1.Pierwotniaki - przez tydzień bez świecenia i zasłonięty baniak zmiana owaty na nową + falownik tak ustawiony aby maksymalnie natleniał wodę.

Po tygodniu popraw ale szału nie ma.

2. Biologia - włączyłem światło+Prodibio Biodigest + Prodibio BioTrace po kilku dniach woda kryształ.

Opublikowano
4 godziny temu, inmar napisał:

Hmm,o bakteriach nie pomyślałem.Biologię mam cały czas tą samą,może się zapchała a ryb pomalutku przybywa i są coraz większe,ale myślę,że przepełnienia nie mam.

Nic nie zapchane :) biologię masz wszędzie, w piasku, kamieniach, gąbce, możesz nawet usunąć całkiem złoże i też dalej będzie stabilne akwarium, gorsza sprawa jeśli coś (np. pochodna chloru) tą biologię naruszyła. Najprościej sprawdzić parametr Nh4 i No2, które powinny być skrajnie niskie w starym akwarium.

A w samym akwarium nie ma dramatu, choć faktycznie mleko widać jak u mnie tuż po podmianie z gmeraniem w piasku.

Opublikowano (edytowane)

Kolego @inmarmam pytanie dotyczące węgla. Czytałem, że go stosujesz. Nie mogę tego znaleźć ale chyba kiedyś napisałeś, że w kaseciaku brakowało miejsca i wegiel po prostu wrzuciles w rajstopie do akwa. Dobrze kojarzę? Przynosił jakiś efekt?

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Węgiel kupuję w siateczkach i kładę go nad dnem na płaskiej skałce w miejscu gdzie jest dobry przepływ.Czy przynosi efekt to trudno powiedzieć.Z zasady zawsze podawałem węgiel w każdym akwarium.

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za odpowiedź. Tak pytam ponieważ zauważyłem, że woda w akwa ma zoltawy odcień. Miejsca w biologu nie mam a mechanik to AC1500.  Pomyślałem, że wykorzystam Twój patent i po prostu wrzucę do rajstopy węgiel a ten zestaw do akwarium. Nie byłem pewien czy to zda egzamin ale leży w szafce jakieś 0.5 litra węgla Eheim i chyba się skuszę. Jeszcze raz dzięki. :)

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Szukam cóż to może być i tak sobie myślę o ceramice. Co tam u Ciebie siedzi? Jeżeli jesteś morszczakiem to pewnie Siporax? ;) :P 

Ja mam Matrixa i pomieszany BioCeraMAX i zauważyłem, że ten drugi powoduje, że woda jest metna.

Opublikowano

Morszczakiem byłem z 5-6 lat,ale po przeprowadzce zrezygnowałem ze względu na wysokie koszta,u mnie to było około 1000zł na miesiąc.Miałem wtedy Siprax,ale mi się zapychał i zrezygnowałem.W Malawi z tego co pamiętam to mam lawę wulkaniczną,ale muszę to sprawdzić w zapiskach.