Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wydaje mi się,że ogarnąłem temat,mianowicie duża podmiana z mocnym przegrzebaniem piasku,później pasy maty filtracyjnej nawinąłem na pompę cyrkulacyjną co wykralowało  wodę.Muszę teraz coś wymyślić co z tym dalej,przecież nie będę miał tej maty cały czas na pompie.Może gąbkę w kaseciaku zamienić na bardziej drobną ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Problem nadal nie rozwiązany.Cieszyłem się,że mam wodę przejrzystą,watolina na pompie obiegowej ładnie zbierała śmieci,ale przez to straciła na mocy co spowodowało,że nie omiatała zakamarków.Po zdjęciu tej watoliny pompa podniosła tyle syfu,że się przeraziłem.Myślę o zamianie pompy obiegowej na jakąś turbinę z gąbką,coś konkretnego można by polecić ?

Opublikowano

Przejrzałem Twoje posty wstecz. W grudniu wrzuciłeś filmik, na którym widać, że na dnie masz pełno syfu i to nie pod kaseciakiem, a po drugiej stronie akwarium, gdzie teoretycznie wymiatanie brudu na dnie powinno być największe. Optymalnie powinno być tak, że po drugiej stronie jak kaseciak brudu na dnie nie powinno być. Powinien być on wymiatany w stronę kaseciaka i dopiero w jego okolicach trochę brudu może być. Koło kaseciaka w ogóle najlepiej jak nurt będzie minimalny. Dobrze jakbyś teraz wrzucił jakiś nowy filmik to łatwiej będzie ocenić sytuację.

Ps ostatnio też walczyłem z mętnością wody. O dziwo okazało się, że miałem szczelinę pomiędzy dnem kaseciaka a gąbką ;) To są zawsze trudne tematy do zdiagnozowania.

Opublikowano

Nakręciłem dziś film,ale wczoraj  była podmiana 40% z przegrzebaniem całego dna i wydmuchaniem pompą syfu z pod skał,tak czasem robię więc dziś akwarium wygląda dość ładnie.Za skałą widać pompę cyrkulacyjną,która jest owinięta watoliną.Przepraszam za jakość filmu,ale nie potrafię nadal innego zrobić.Nagrywanie ustalone na pełną rozdzielczość,zasłonięte okna,może jedynie,że nie mam za jasno w akwarium i ledy co powoduje ten niski stan nagrywania.

Opublikowano

Brałem właśnie pod uwagę przekarmianie,nawet o tym chyba wcześniej pisałem.Mam kilka pokarmów,z granulatów O.S.I Red Tiny Bits i Spirulina Pellets oraz w płatkach spirulina i wieloskładnikowy.

Opublikowano

Przejdź na miesiąc czasu na płatki - w ten sposób będziesz karmić maluchy, a dorosłe ryby nie będą faworyzowane granulatem. Zobaczysz po miesiącu co to da i wtedy możesz dawać odrobinę granulatu dla dorosłych i odpowiednio wielką porcję dla małych. Nie wiem jak wyglądają młode, ale jeśli też są lekko przekarmione to teraz już zacznij dietę czyli karm skromnie 1x dziennie.

• Lubię to 2
Opublikowano

Niezłych grubasków się dochowałeś... ? Przydałby się im z tydzień głodówki...

Ja karmię tylko granulatem i jakoś nie  mam karpi w akwarium; wszystko zależy od ilości podawanego pokarmu... 

• Lubię to 3
Opublikowano

Dokładnie tak jak piszą koledzy zrób rybkom przynajmiej tygodniową głodówkę a potem karm ryby raz dziennie.

O maluchy się nie martw.Dadzą sobie radę.

Jeśli chodzi o pokarmy to jak często karmisz ryby O.S.I Red Tiny Bits?