Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w sprawie wypełniania nie doradzę, bo nie mam, ale ceramikę możesz wsypać do jakichś torebek/pończoch czy innych... (wybierz najbardziej neutralne dla wody)

natomiast co do opisu to dzięki Karol...

mam następujące pytanie:

czy koszyki są szczelne? tzn czy woda płynie tak jak zaprojektował producent, czy gdzieś bokami na skróty?

i mam następujące spostrzeżenie:

to logika podpowiada, że złoże bio w środku jest zraszane, nie zalane... bo nie da się tego odpowietrzyć... nie ma odpowietrznika, a powietrze zgromadzone pod pokrywą nie może się ulotnić w dół żeby zassała je pompa... (w instrukcji piszą żeby zalać do 1/3 z butelki przez wieko, zamknąć i włączyć pompę do prądu - oczywiście pompa pompuje wodę z dołu i zaczyna zasysać z akwa, ale nie widzę możliwości, że w miejscu "kolumny bio" nie będzie powietrza) :roll:

Opublikowano

Filtr co 24 godziny wyłącza się sam na 2 minuty i w ten sposób się odpowietrza.

co do szczelności to ci dokładnie nie powiem jest to tak zrobione że są wgłębienia i ranty i koszyki tylko w nie pasują

a pomysł na wypełnienie przyszedł sam więc będzie to wyglądało tak

1 koszyk woda najbrudniejsza po bokach bio bale i ceramika oraz w środku ceramika

2 koszyk woda średnia po bokach ceramika w środku ceramika

3 koszyk sam duł po bokach gąbka w środku grys koralowy

W myśl działania woda wpływa do filtra przelatuje prze gąbkę-ceramikę-ceramikę i biobale to boki filtra następnie przez środek zaczynając od góry ceramika ceramika i najczystsza woda przez grys koralowy. I co o tym sądzicie

Opublikowano

wypełnienie jak dla mnie git - tak zrób...

natomiast co do odpowiedzi na odpowietrzanie się to trochę niesatysfakcjonująca jest... bo biorąc pod uwagę że pompa zbiera z dołu i przez rurę wewnątrz filtra wypompowuje do złączki i dalej węża... to co?

filtr 1x na 24h staje... powietrze w nim robi się cięższe od wody... opada, a przy pompie znowu leciutkie i wylatuje swobodnie przez "powrót do akwa", czy rozbija się na tlen i wodór? :P

czuję niedosyt, a ciekawość mnie zżera... zanim jeszcze kupię

Opublikowano

Czekaj bo nie wiem czy sie jeszcze nie obudziłem czy coś mi nie pasuje...

Powietrze się robi cięższe od wody.... hmm...

Ciekawa teoria

Opublikowano

Makok, lepsza teoria z rozbiciem czasteczki wody :twisted:

Nie wiem jak to jest z odpowietrzaniem, u mnei w innym modelu, odsysa od gory:P

Tak czy inacze3j, zawsze gdzies zostanie powietrze i ja to rob ie tak:

1)Unosze lekko

2)pomerdam we wszystkie strony

3)cosik pukne i gotowe :wink:

Misyo - to mial byc zart taki :wink: