Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, bo to mój pierwszy post tutaj:-)

Po kilku latach zabieram się za nowy zbiornik.

Pospawałem już stelaż z profila 40x40x3.

Zbiornik będzie miał wymiary 130x80x70.

Oświetlenie - T5 4x54W w obudowie DIY z profili aluminiowych

Filtracja.... miał być sump lub FX6. Już widzę, że FX6 nie wejdzie w stelaz....

Zostaje wiec sump....albo widzę, że od moich czasów co co raz wiecej ludzi robi filtracje z narurowych...\

To by nawet miało sens bo mam "luźną" pompkę do obiegówki i zgrzewarkę do rur PP.... Z  drugiej strony z sumpem chyba mniej roboty...

Co radzicie - iść w stronę sumpa czy filtrów narurowych? 

IMG_20190206_220139.jpg

Opublikowano
27 minut temu, uciu napisał:

Co radzicie - iść w stronę sumpa czy filtrów narurowych? 

Widzę że dopiero się zarejestrowałeś.
Tego typu dyskusji na tym forum już wiele się odbywało.
Przeszukaj forum a znajdziesz argumenty za każdą z nich.
M.in. 8h temu nasz klubowy kolega @Paweł83 rozpoczął podobny temat, nie wiem czy czytałeś?

Opublikowano

Czytałem, czytałem 🙂 ale jak na razie nic z dyskusji nie wynika.

Sam bardziej skłaniam się przy narurowcach - w sumie wole mieć zamknięty układ i nie wiercić dziur w dnie:-).

Poza tym przy narurowcu rure ssącą mozna dać bliżej dna _ podłączyć jakiś skimmer, przy sumpie woda ściągana jest tylko z góry.

Muszę sobie jakiś bdżetowy plan instalacji zrobić:-)

Pompa jest, teraz tylko 6 puszek kupić (3 na filtracje mech  + 3 na biologiczną) + kupa złączek, trójników, zaworów.

Zawory pewnie dam stalowe -zwykłe (tańsze) niż PCV ze sklepów akwarystycznych....(cena).

Nic, czytam dalej 🙂

Opublikowano

Zobaczcie mój wstępny projekt filtracji...

Całość na rurkach 32.

Czy zawór spustowy/kranik do spuszczania wody czy odpowietrzania dać przed pompą?

Co dać do filtracji biologicznej ? - zatrzymałem się na ceramice :-)

Planowałem do zbiornika dać 2 rurki zasysające - jedna by zbierała syf z dołu, druga by robiła jako skimmer - na niej dałbym zawór by tylko ledwo co wody tedy wciągało

Pozdrawiam

Bez tytułu.jpg

Opublikowano

Nie jestem ekspertem od narurowców, ale było ostatnio, że nie ma potrzeby dawania mechaników przed pompą. Ograniczasz wtedy wydajność. Pompa powinna pchać.
Ten wątek jest tu - 

Opublikowano

Nie to że jestem anty ale w takim stelażu  chcesz dac narurowca?

Fakt jest głęboki ale krótki więc jakiekolwiek prace przy korpusach z tyłu to będzie masakra. Narurowce są fajne w przypadków stelazy jednak gdy te są w miarę długie gdzie wszystkie sekcje są widoczne i można swobodnie przy nich działać. Oczywiście według mnie więc wcale sami użytkownicy nie muszą się z tym zgadzać.

Opublikowano

Tak,mysle by tam upchnąć narurowca;-) Do wnetrza stelaza bedzie dostep z 3stron wiec nie powinno byc problemu z obsluga.

Napisaliście by dac purolit...czy sama ceramika nie wystarczy? Czyli dac 3korpusy ceramiki i 1 z purolitem? Gdzie go wpiac??? Moze ktos rzuci jakims linkiem do rozrysowanego schematu?

Szukam czarnych rur  w normalnych sklepach ale widze ze to chyba jakas marginalna produkcja...dostepana w sklepach zoo za cene z kosmosu...

Pozdrawiam

Opublikowano
36 minut temu, uciu napisał:

Tak,mysle by tam upchnąć narurowca;-) Do wnetrza stelaza bedzie dostep z 3stron wiec nie powinno byc problemu z obsluga.

Napisaliście by dac purolit...czy sama ceramika nie wystarczy? Czyli dac 3korpusy ceramiki i 1 z purolitem? Gdzie go wpiac??? Moze ktos rzuci jakims linkiem do rozrysowanego schematu?

Szukam czarnych rur  w normalnych sklepach ale widze ze to chyba jakas marginalna produkcja...dostepana w sklepach zoo za cene z kosmosu...

Pozdrawiam

Nawet nie wiesz w jakich stelażach można upchnąć narurowca. Grunt to dobry plan - nawet bardzo dobry plan ;)