Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

OOOOO.jpg

Nie chcę tutaj opisywać parametrów typu pobór prądu czy też  ich  wydajność bo jest bardzo zbliżona. Różni je cena z korzyścią dla Aqua Nova   , który kosztuje około 30 zł,  gdzie Eheim kosztuje około 100 zł.

Dla mnie kolorystyka Eheima  jest bardziej na korzyść  jak i jego kształt. Natomiast bardzo się różnią w obsłudze i sposobie zamontowania co jest bardzo istotne.

Eheim jest zamontowany na 3 przyssawkach ( patrz rysunek) co uniemożliwia jego drgania na boki i w efekcie jest niesłyszalny. Natomiast Aqua Nova jest zamontowana na dwóch przyssawkach ( w pionie) co powoduje drgania na boki i słychać jego uderzenia o szybę.

Eheim do czyszczenia nie musi być wyłączony z prądu , "łamie" się go w połowie nie odrywając od szyby , wyjmuje gąbkę do czyszczenia.  Natomiast  w Aqua Nowa trzeba odpiąć  od prądu , odkleić od szyby , wyjąć spód z silniczkiem i dopiero wyjąć gąbkę.

Następna różnica: Eheim ma regulacje przepływu a Aqua Nova nie ma.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 3
Opublikowano (edytowane)

Ciężko odnieść mi się do porównania tych dwóch skimmerów, jako że AN nie używałem, natomiast korzystałem z Eheima i mogę potwierdzić że jest cichy, skuteczny i łatwy w konserwacji 👍

Edytowane przez Mróz
  • Lubię to 1
Opublikowano

Następna różnica pomiędzy skimmerami to wylot wody. Eheim rozwiązał  to w ten sposób , że woda swobodnie wylatuje przez krótką rurkę a w Aqua Nova na ściance są nawiercone otworki przez które wylatuje woda  co skutecznie utrudnia tzw. "ciąg" wody a co odbija się na jego skuteczności. Dopiero "rozwiercenie tych małych otworków powoduje ,że skimmer zaczyna działać. Ale i tak w porównaniu do Eheim   jego skuteczność ma wiele do życzenia.

IMG_20190206_164243470.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Skuteczność Aqua Nova od Eheim 350 jest gorsza o około 50 %  co widać po tym jak nie może poradzić sobie w pełni z filmem bakteryjnym.

Mój wniosek jest taki: Aqua Nova to badziew w porównaniu do Eheim 350. Wato jednak wydać 100 zł ale mieć coś co faktycznie jest skuteczne. Dlatego wróciłem do starego poczciwego Eheim 350.  Oczywiście to tylko moja opinia(e) i mam nadzieje , że i Aqua Nova  spota się z pozytywnymi opiniami innych użytkowników.

Opublikowano (edytowane)

Jak się okazuje to można poprawić skuteczność  skimmera Aqua Nova NSK - 200 w taki oto sposób:

- powiększyć otwór przez który wypływa woda ( oryginalnie jest tam kilka małych otworków)

IMG_20190206_164243470.jpg

Należy jeszcze powiększyć  otwór przez który woda wpada na wirnik. Powiększenie tych otworów  powoduje większy ciąg wody co dopiero pozwala na skuteczne działanie skimmera Aqua Nova NSK 200

IMG_20190210_150026011.jpg

IMG_20190210_150122410.jpg

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1