Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wystartowałem nowy zbiornik . Przy pierwszym przepłukaniu woda była czysta , po zalaniu już na stałe do  dojrzewania dałem Matrix i woda zrobiła się mleko. Zlałem całą wodę nalałem ponownie i znowu mleko . Filtruje się przez sporo waty nic nie daje. Co jest ?

IMG_20190203_163248.jpg

Edytowane przez Damian780425
Opublikowano

To "mleko" to jest zakwit jakichś pierwotniaków. Czasami miałem takie zakwity, u mnie ustępowały samoczynnie po kilku dniach.

Tak się zdarza zwłaszcza w nowo zakładanych akwariach. "Mleko" samo ustąpi.

Czasami zdarza się że takie "mleko" robi się w akwariach z rybami. W tedy najczęstszą przyczyną jest zbyt duża ilość ryb i podawanego pokarmu. Należy w tedy obniżyć temperaturę wody do minimum dla Malawi, silnie napowietrzać i przestać karmić ryby przez 1 do 3 dni w zależności czy "mleko" ustępuje czy nie. Bo jeśli nie to pozostaje tylko wymienić całkowicie wodę i zmniejszyć ilość ryb.

Opublikowano

A przed wrzuceniem wyplukales ceramikę? Jeśli nie to czekaj. Cały syf z niej wyleciał i masz mleko. Kilka dni i nie będzie problemu. Zmieniaj codziennie wate.

Opublikowano (edytowane)

Niestety nie płukania. Ale wymiana całej wody nie pomogła. Na zakwit pierwotniaków chyba za szybko.  Nic trzeba cierpliwie poczekać. 

Edytowane przez Damian780425
Opublikowano (edytowane)

Ja obstawiam na beton.
Co to było CX5, CR65?
Zresztą nieważne, malowaniem tego nie zamkniesz.
Trzeba naprawdę długo moczyć, wysuszyć i potem malować. 
Tak naprawdę to nie ma tragedii, trochę cierpliwości i podmian i będzie klar.

Edytowane przez troad
Opublikowano

CR65 i obyś nie miał racji 😉 Stawiam na Matrixa  zmleczyło w kilka minut po dodaniu do korpusu.  zalałem wodą pojemnik po matrixie  to wylałem normalne mleko 3,2% .  Niestety jak już kilka osób się pytało czy płukałem ceramikę , nie zrobiłem tego  i mam jak mam.  Zbiornik był zalany 2 dni ( na płukanie ) i woda była bardzo ładna . niemożliwe aby beton nagle w kilka minut puścił jakieś zło 😉

Opublikowano

U mnie za taki stan wody właśnie odpowiadała zaprawa klejąca. Tylko ja użyłem cx5. I tak jak kolega @troad napisał parę podmian i woda kryształ. Chyba, że u Ciebie rzeczywiście za taki stan rzeczy odpowiada Matrix, choć w to bardzo wątpię. A zapomniałem napisać, że rybom to w moim przypadku nie zaszkodziło.

• Lubię to 1
Opublikowano
33 minuty temu, Damian780425 napisał:

Zbiornik był zalany 2 dni ( na płukanie ) i woda była bardzo ładna . niemożliwe aby beton nagle w kilka minut puścił jakieś zło 😉

Jeśli tak to pewnie masz rację ;).