Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tego co poczytalem to roznia sie dieta, Saulosi glownie zieleninka, chisumulae glownie zywe. Oba gatunki glownie lubuja sie w grotach i szczelinach wiec beda o to walczyc.

Fakt chisumulae sa mniej terytorialne.

Hmm... a moze poprostu mniejsza obsada ?

1+3 i 1+3

Tak tylko teoretyzuje na podstawie tego co jest w necie...

Opublikowano
Jeszcze raz, chismulae - nie miałem więc nie wypowiadam się. Jedyne co pamietam to o ile mnie pamięć nie myli sugerowana długość zbiornika dla nich to... 100 cm.

A kto sugeruje 100 cm??

Bo Ad K. sugeruje 80 cm .

Opublikowano

Hmm... a moze poprostu mniejsza obsada ?

1+3 i 1+3

NIE

1) W tym zbiorniku tylko 1 gatunek

2) Saulosi (chyba że ktoś ma naprawdę bardzo dobe argumenty, ale chyba będzie trudno)

Pkt. 1 niestety nie podlega dyskusji. Bardzo mi przykro...

ps. I wiem co piszę. Sam wystartowałem w podobny sposób jak proponuje Smith. Tego zbiornika juz nie mam. Mam większy. I tylko tak się daje

Opublikowano

Marcin Szmel dla Saulosów proponuje 100-120cm:)

Harisimi co prawda pisze , że można trzymać w 80cm , ale zastrzega , że odpowiednie warunki ma dopiero w min 100cm:)

Opublikowano

Sorki, zaczyna mnie to irytować.

Proszę o informację czym saulosi się różni od chisumulae , ze nie wolno ich trzymać w takich akwariach ?

Opublikowano

hmmm, ale burza, narazie to juz wiem, ze kit jaki probowali mi wcisnac w paru sklepach o akwa 2-3 gatunkowym z obsada 15-18 byl wyjatkowo wredny....czyli pozostaje mi albo soulusi albo chisumulae,hmmm, w obsadzie pewnie gora 2+6, lub mniejszej.....mam nadzieje,ze zaraz sie nie okaze ze w tym 126l to sobie moge krewetkarium tylko zrobic!

Opublikowano

Na forum ostatnio zmieniają się poglądy i normy. Całym sobą jestem za tymi zmianami. Miałem 112 i wiem jak to wyglada w praktyce. Prawda jest taka że teraz ryby bym tam włożył i to nie tylko saulosi ale do góra roku czasu i potem przenosił do większego awarium. Nie wiem co to jest ten drugi gatunek i mało o nim pisze i osobiście chętnie bym z nim spróbował ale jeśli to twoje pierwsze malawi to zastanowił bym się czy bede zmieniał akwarium na większe bo od tego dużo zależy?

Tak jak mówie troszke doświadczenia nabrałem i 80cm nie jest juz dla mnie akwarium do trzymania tych ryb na stałe,a góra rok czasu. To widać na gołe oko choćby w zachowaniu.

Jeśli bedziesz dużo czytał, przygotujesz naprawde dobrze akwarium to myśle, że uda się trzymać tam chisumulae. Jednak ryby z malawi mogą zrobić dużo problemów i trzeba mieć to na uwadze, a w tym wypadku większość z nas o tej rybie mało wie i twój brak doświadczenia i także nasz poniekąd z tymi rybami może ale nie musi skończyć się problemem.Co innego gdy ktoś obeznany weźmie takiego chisumulae, a co innego osoba stawiająca pierwsze kroki. Polecam więc sie dokładnie zastanowić. Z saulosi na początku nawet ponad rok czasu problemów dużych nie ma, wydaje mi sie że są do dobre piękne rybki na początek przygody z malawi. Inne czasem przyspożą wiele problemu i jednak troszke obeznania trzeba mieć.

Ale nie wykluczam tego drugiego gaunku.