Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie.

Postanowiłem przetestować, jak będzie działało akwarium bez filtra biologicznego z samymi filtrami mechanicznymi i skałami ławy wulkanicznej, jako dekoracja.

A więc, to, co miałem dotychczas:

Akwarium 120x40x40 (192l brutto).

Obsada to 22 dorosłe saulosi (wiem, przerybienie), ale przy poniższej filtracji, żadne gówienko nie wala się po podłożu.

filtracja:

kubeł Hydor Prime 30 załadowały 1kg ceramiką i ok 3l gąbką ppi10, na wlot założona gąbka ppi45. - to ten filtr, który zostanie usunięty.

Jako mechanik: AC2000 + gąbka ppi45 i wspomagający Aquael Fan-3 Plus.

Dodatkowo cyrkulator Sunsun JVP-130 4000l/h.

Gąbki płukane są raz w tygodniu w wodzie kranowej, przy AC2000 co 3 dni.

Podłoże to piasek Kreisel (ok 15 kg), skały to wapień i łupek drzewiasty oraz 3 kg lawy wulkanicznej w trzech bryłach.

Parametry wody:

NO2 - 0, NO3 - 20, PO4 - 0,20.

Filtr kubełkowy, który odłączyłem dziś, tj  30.01 od akwarium został przeniesiony do innego pomieszczenia i podłączony został do wiaderka z wodą, aby "w razie co" mieć go z aktywną biologią.

Obecnie działają tylko dwa filtry mechaniczne + cyrkulator.

Gąbki będę teraz płukał w zalanej wodzie z akwarium, aby zachować w nich biologię.

Liczę, że lawa wulkaniczna podtrzyma mi całą biologię w akwarium.

Czyli dzisiaj 30 stycznia, testu dzień 1.

DSC00789.thumb.JPG.eececfb3a28e46191d02127ee54260b9.JPG

IMG_20190122_115039.thumb.jpg.d80805a3e8dddc8229f2d6d3bd46dd5e.jpg

Edytowane przez prezesik25
  • Lubię to 2
Opublikowano

Kiedyś czytałem ciekawy temat chyba Deccorativo, który miał w swoim akwarium tylko falowniki i skały lawy wulkanicznej - wszystko funkcjonowało w najlepsze.

A jeżeli akwarium wytrzyma bez kubełka, to go odłączam na dobre, bo jest trochę hałaśliwy i prądożerny.

Opublikowano (edytowane)

Pewnie że się da. Kubełko-biologa wywaliłem od siebie w kwietniu, zamiast tego jest tylko mały i cichy jbl w którym siedzi Purolite dociśnięty paroma kulkami ceramiki, węgiel i wata do klarowania wody. W kaseciaku jest trochę ceramiki bo było miejsce pod pompa. Zgonów brak, NO2 nawet nie sprawdzam bo nie ma po co. 

Piasek u mnie jest plebejski, kamienie też - zwykły granit. Gąbka z kaseciaka czyszczona co drugi dzień pod kranem. 

Dedykowany filtr biologiczny to moim zdaniem dobry patent dla nowych, żeby zadziałał jeśli cosik niechcący spieprzą. W ustabilizowanym akwarium z dobrze dobraną załogą i zaplanowaną filtracją jest zbędny.  

Edytowane przez hilux
  • Lubię to 1
Opublikowano

Dzień 2.

Trochę brakuje mi skimmera, który był przy zasysie kubełka. Na powierzchni tworzy się film bakteryjny. W celu usunięcia go wstawiłem filterek Aquael Fan mini, do którego zamiast gąbki podłączyłem skimmer zdemontowany z kubełka. Efekt - sporo drobniutkich pęcherzyków powietrza, które wylatują z filterka, a które mnie mocno denerwują. Ale sam filterek jako skimmer działa sprawnie, cały film bakteryjny rozbija i wyrzuca w taflę wody. Wcześniej zamontowałem go ze standardową gąbką i obudową "do góry nogami", ale nie chciał zaciągać powierzchni wody. 

DSC00868.thumb.JPG.f97e881731166d85cc4d8f9195deaa21.JPG

DSC00869.thumb.JPG.489aea2974565c8f222a901f0cf257b6.JPG

NO2 bez zmian, więc "nie jest źle" :)

Deko pogorszyła się klarowność wody.

DSC00867.thumb.JPG.02fa6a8a0e0d7b08e6b67c12b87549f5.JPG

Opublikowano (edytowane)

Dzień 3

Jak na razie parametry wody bez zmian.

Klarowność wody bardzo dobra.

Przerobiłem jeden z dwóch filtrów Aquael Fan Mini, które miałem na skimmer. Obciąłem obudowę filtra, ponacinałem rowki, włożyłem watę i skimmer gotowy :)

20190201_104427.thumb.jpg.9c7888d1e3ec6e41ba00386723de7207.jpg

Denerwują mnie tylko te pęcherzyki powietrza wylatujące ze skimmera. Nie wiem, jak to jest z fabrycznymi tanimi skimmerami, czy z nich też wylatuje powietrze.

Edytowane przez prezesik25
Opublikowano

Mam u siebie eheim 350, żadnych pęcherzyków do wody nie wypuszczają. Spóbuj dać mniej gąbki, żeby nie była tak blisko powierzchni, w tych eheimach od powierzchni wody do gąbki jest ładnych kilka centymetrów. 

Opublikowano
1 godzinę temu, prezesik25 napisał:

Denerwują mnie tylko te pęcherzyki powietrza wylatujące ze skimmera.

Jeżeli masz suwak z regulacja przepływu to daj na minimum. W Eheim 350 jak dasz na pełny przepływ to też lecą bąbelki.

Opublikowano

Trochę lipa z tym skimmerem. Różnica ok 2mm w poziomie wody albo ciągnie powietrze wraz z wodą z powierzchni, albo nie ciagnie wcale wody, nawet na minimum. Najlepszy był skimmer z zasysu od filtrów HW, był pływający, dostosowywał się do poziomu wody.

Opublikowano
18 hours ago, AndrzejGłuszyca said:

Jeżeli masz suwak z regulacja przepływu to daj na minimum. W Eheim 350 jak dasz na pełny przepływ to też lecą bąbelki.

Oba moje są otwarte na full i żaden nie puszcza bąbli, nawet ten w solnicznce, która łatwiej się pieni. Chyba masz jakiś trefny model. 

14 hours ago, prezesik25 said:

Trochę lipa z tym skimmerem. Różnica ok 2mm w poziomie wody albo ciągnie powietrze wraz z wodą z powierzchni, albo nie ciagnie wcale wody, nawet na minimum. Najlepszy był skimmer z zasysu od filtrów HW, był pływający, dostosowywał się do poziomu wody.

Kiedy jeszcze miałem HW to też kombinowałem z tym skimmerem na zasysie ale nigdy mi nie działał jak trzeba. Ten eheimowski działa na tej samej zasadzie tylko średnicę wlotu ma większą. U mnie włącza się na kilkanaście minut co dwie godziny, zero filmu na powierzchni. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Wrzucam raz jeszcze. VID_20250404_102632.mp4   Mam nadzieję, że teraz będzie widział 
    • Nie widzę twoich filmików. Nie wiem czy przyczyna leży po mojej czy Twojej stronie. Zakładam , że po mojej bo nikt nic na ten temat nie napisał.
    • Dziękuję za cenne rady. Nie pozostaje mi chyba nic innego niż czekać jak polecacie. Jedno mnie zastanawia z N03 było ono praktycznie niewykrywalne od samego początku. Wynik max 2. Tłumaczyłem to sobie tym, iż  azotany są pochłaniane na bieżącą przez bakterie które się cały czas namnażają bo mają ku temu dobre warunki (chodzi o powierzchnię na 70l kształtek). Jeżeli kolonia ma gdzie się rozwijać, to robi to do osiągnięcia max powierzchni jaką jej zapewnimy. Taka moja teoria apropo niewykrywalnych NO3. Biologię praktycznie przeniosłem z innego zbiornika dodając jeszcze na start brud z gąbek. Miałem jedną przygodę ze skokiem N02 ucząc się dozować karmienie (pisałem o tym wcześniej) a tak to, do tej pory woda była w miarę klarowna. Skąd to nagłe zachwianie biologii teraz po czasie, jeżeli żadne zmiany nie zostały wprowadzone. Pierwotniaki teraz? Kurcze trochę nie chce mi się wierzyć...( Oczywiście nikogo nie krytykuję, po prostu jestem mocno zdziwiony) Znaczyło by to, że cykl jest jeszcze nie zamknięty? Idąc tym roku myślenia wypadałoby wyciągnąć żywice i grzecznie czekać na dojrzenie zbiornika? Zalane było ok 3 mc temu, ryby pływają 2 mc. Biologia dalej nie hula? Dla mnie mega dziwna sprawa. Wrzucam jeszcze filmik na którym dokładniej widać to zmętnienie: VID_20250404_102632.mp4  
    • Jeżeli chcesz sprawdzić czy to pierwotniaki to nic nie rób a same znikną. Jeżeli nie znikną to znaczy , że problem leży w tym co wyżej koledzy napisali.
    • Wg mnie pierwotniaki, NO3 niewykrywalne? A powinno być. Duża wymiana wody powoduje klarowność, a potem zmętnienie ponownie wraca. Dla mnie to typowy objaw braku sprawnie działającej biologii. Nie martwił bym się w tej chwili o klarowność, uważał bym na parametry, nie podmieniał wody ponad miarę, a nawet przez chwilę w ogóle. Jak zacznie pojawiać się NO3 , podejrzewam, że zbiornik zacznie się klarować i pierwotniaki zaczną się wycofywać.
    • Możesz spróbować filtr piankowy 1 mikron + wydajna głowica. Jeśli zmętnienie nie ustąpi, to prawdopodobnie jest pochodzenia mineralnego - czyli coś może z modułów się uwalniać o rozmiarach poniżej 1 mikron. Jeśli filtr będzie się szybko zapychał (minuty) i klarowność będzie się poprawiała, to mogą być to bakterie/pierwotniaki lub coś powyżej 1 mikrona. Moduły też mogą uwalniać jakąś pożywkę dla bakterii... Z drugiej strony to dopiero 6 tygodni prawdziwego "życia" ....  biologia potrzebuje miesięcy aby wszystko grało. Może trzeba poczekać...
    • Prośba o pomoc, skończyły mi się pomysły😕 Chodzi mianowicie o przejrzystość wody a konkretnie o jej brak. Z nieznanych mi przyczyn od jakiś 2-3 tygodni walczę z mętna wodą. Nie jest to stan który występuje od początku zalania, pojawił się niedawno. Po całkowitym dojrzeniu zbiornika, woda była w miarę klarowna. Co najdziwniejsze nie zmieniło się nic jeżeli chodzi o dokładanie czegoś nowego, zmianę pokarmu czy cokolwiek innego w zbiorniku z czym mógłbym powiązać ten stan rzeczy... VID_20250331_135859.mp4 Zmętnienie wody jest w kolorze białym, widoczne normalnie gołym okiem jakby falowało w toni wodnej. Na początku myślałem, że to pierwotniaki jak przy świeżo zalanym zbiorniku. No ale nie jest to możliwe patrząc na testy wody.NO2, NO3, PO4 niewykrywalne. Woda dobrze natleniania przez sump. Biologia działa normalnie. Pokarm aller futura oraz spirulina forte podawane przez karmnik, znika w 15 sekund.  Dołożyłem do sumpa watę filtracyjną/owatę polecaną kiedyś już u nas oraz mała głowice filtra ze ściereczka z mikrofibry w zbiorniku idąc w stronę zanieczyszczenia mechanicznego. Nie pomaga. Również w zbiorniku znajduje się litr węgla aktywnego (został zalany dwukrotnie wrzątkiem). Też nie pomaga. Jedyną rzeczą jest podkręcenie podmiany wody i po ok 1,5 dnia jest w zbiorniku klarowna lecz po powrocie do kropelkowania staje się po 2 dniach znowu mleczna. Próbowałem w odstępach czasu już 3 razy i problem nadal wraca. Od wczoraj rana wrzuciłem litr żywicy PA202 luźno w pończochach do sumpa. Na razie brak zauważalnej różnicy. Prawie skończyły mi się pomysły😕 Mam jeszcze jeden ale mam nadzieję, że to nie to. Zacząłem podejrzewać moje skały DIY. Wykonane z cementu( atest BHP do kontaktu z wodą pitną) siatki rabatowej, waty szklanej oraz farb śnieżki również atest BHP do zabawek dla dzieci. Co tu może puszczać do wody? Wszystko wyschło bardzo dobrze zanim wylądowało w zbiorniku oraz wcześniej było odmoczone. Nagle zaczęło puszczać syf do wody? Po 2 miesiącach od zalania? Jak już coś to chyba powinno odrazu?  Ktoś, coś, jakieś pomysły? Na szczęście zmętnienie nie wpływa na zachowania ryb. Ale jak patrzę na akwarium to płakać się chce...    
    • @Any1977b zachęcam do opisania swojego projektu oświetlenia w dziale DIY - zaczarowany ołówek, na pewno będzie przydatne.
    • Można jak najbardziej,chociaż ja przez lata mając morskie 560l. Zrobiłem lampę na arduino,sterowanie telefonem z apki,6 kanałów więc sporo kolorów,sterowanie wiatrakami w lampie i ustawienie temperatury włączenia.profil alu 160cm i ponad 140 diód power led z soczewkami.sprawdzała się świetnie,teraz przebudowa na malawi.polecam,efekt ustawiasz z telefonem z ręku :)
    • Hej, poniżej zdjęcie mojej największej samicy saulosi. Zwrócicie uwagę na kwadratowy obrys brzucha. Jest ona najbardziej aktywna i wydaje mi się, podczas karmienia zgarnia najwięcej pokarmu. Inne ryby mają normalne sylwetki. Karmię tylko spiruliną 36% tropicala, dwa razy dziennie, szczypta pokarmu. Takie pytania: 1. Czy ktoś ma jakiś cwany sposób aby równomiernie karmić stadko i żeby mniejsze i słabsze ryby miały zagwarantowany w miarę równy udział? 2. Czy taki kwadratowy brzuch jest groźny dla zdrowia tej konkretnej ryby? Z góry dzięki za pomoc.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.