Skocz do zawartości

Nietypowe wymiary akwarium

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki jednemu koledze z forum udało się nabyć (jeszcze nie odebrałem) baniak o dosyć nietypowych rozmiarach - 100x38x23 czyli prawie 100 litrów. Gdy je kupowałem to przeznaczenie było jedno - mini rafka z parką Nemo. Dzieci już przebierają nogami jednak tata postanowił napisać coś na forum. Powierzchnia dna całkiem znośna bo tylko 2cm różnicy w głębokości w porównaniu z moim aktualnym Glossy. Wysokość to już największy minus no ale czy beznadziejny przypadek? Miał ktoś "malawi jamnika"? Oczywiście gdyby jednak spróbować to moje myśli kieruję w stronę haremu Perlmuttów. Co na ten temat myślicie?

Wiem, że akwa idealne dla muszlowców lub jako apartament dla bojownika jednak jak to moja żona powiedziała widząc akwa z muszlowcami - cmentarzysko ślimaków.

Opublikowano

Przy tych rozmiarach jednak bym poszedł w coś typowo ze sklepu akwarytycznego. Może Gupiki, neonki, rozbory, itp. Dla dzieciaków powinno być kolorowo. Fajne światło, korzeń, kamienie, na nich bym obwiązał gałęzatki i zrobiłbym takie coś a'la iwagumi. 

Opublikowano

Dzięki za odzew ale wszystko co napisałeś już miałem. No nic. Nie pozostaje nic innego jak zrobić nano rafkę a perlmutty poczekają na większy baniak. 😉

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Jerry_jerry napisał:

Dzięki za odzew ale wszystko co napisałeś już miałem. No nic. Nie pozostaje nic innego jak zrobić nano rafkę a perlmutty poczekają na większy baniak. 😉

czyli solniczka? Też świetny pomysł :)

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

Dokładnie. Solniczka chodzi za mną już od dawna i skoro żona powiedziała A czyli kupuj i stawiaj drugie akwarium tj. lampkę nocną w sypialni to warto z tego skorzystać.😊

Opublikowano

Tylko nie wiadomo czy to dobrze dla malawi a może jednak lekka obraza dla morszczaków?

Opublikowano

Ja rozpatruję to w kwestiach tego, że morskie akwarium jest o wiele bardziej rozreklamowane i nawet osoby nie znające się na akwarystyce znają biotop morski. Jak opowiadasz o Malawi i pielęgnicach Malawi, a szczególnie wymienisz pełne łacińskie nazewnictwo ludzie patrzą na Ciebie jak na kosmitę. 😉 

• Haha 2
Opublikowano

Jak ja bym miał zagospodarować takiego jamnika to bym poszedł w wartki strumień. Piasek i sporo otoczaków różnej wielości, jakiś korzonek niewielki dla smaku. Wyraźny nurt stworzyć filtrem/falownikiem i wpuścić jakieś cudaczki, babki albo stiphodony (jest wiele odmian barwnych) plus kardynałki lub danio (tu również sporo odmian) które lubią takie kilmaty.

Zrobić coś w tym kierunku:
https://www.google.com/search?q=hillstream+tank&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjzt6WswZDgAhUKkCwKHUylBBYQ_AUIDigB&biw=1920&bih=944#imgrc=lz7hJrI8BUzAaM:

Dzięki prądowi dynamika w takim akwarium jest spora, ryby w ciągłym ruchu walczące z nurtem, fajna sprawa :)

Opublikowano

Generalnie każdy kto pyta mnie co to za ryby po jednym zdaniu widzę ich znudzenie. Niby chcą wiedzieć ale jak zaczynam opowiadać to brakuje z ich ust słów: "Tak tylko pytam z grzeczności. Nie interesuje mnie to a Ty wyjeżdżasz z czymś takim". :blink: