Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie no spoko nie wkurzyłem się, ale to nie o to do końca chodziło w tym filmiku. Czekam teraz na Jeszcze jedną taką pompkę chińską (chyba 4 waty), to zrobię jakiś pomiar wydajności w l/h wszystkich trzech, ale gołym okiem widać, że Hydor niestety mocno przekłamuje dane swoich pompek. Aczkolwiek będę nadal używał tego Hydora, bo bardziej mu ufam w kwestii trwałości.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Zamiast pokazywać, która pompa sika wyżej pokaż która napełnia 10 czy 15 litrowe wiadro szybciej. To będzie rzetelny test. Dla większości użytkowników różnica w mocy przy takich wartościach jest pomijalna, natomiast ilość przepompowanej wody nie.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano

Tez zakupilem tego hydorka i troche się zawiodlem na nim. Pompa fajna, mala, ale sika slabo.

Porownalem ja ze stara pompa, ktora uzywam do podmianek wody Eheim Compact 1000 L/h.

Do testow zastosowalem wiaderko 20L i 10L. Z pomiarow wyszlo mi, ze stary eheim z deklarowanych 1000 L/h sika 842 L/h, a Hydor z deklarowanych 1150 L/h sika zaledwie 448 L/h  :(

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano
W dniu 24.01.2019 o 23:03, marcinbon napisał:

Tez zakupilem tego hydorka i troche się zawiodlem na nim. Pompa fajna, mala, ale sika slabo.

Porownalem ja ze stara pompa, ktora uzywam do podmianek wody Eheim Compact 1000 L/h.

Do testow zastosowalem wiaderko 20L i 10L. Z pomiarow wyszlo mi, ze stary eheim z deklarowanych 1000 L/h sika 842 L/h, a Hydor z deklarowanych 1150 L/h sika zaledwie 448 L/h  :(

A pytanie - jakich węży używałeś do pomiarów i w jaki sposób były zamocowane? (czy przez fabryczne nyple/zwężki czy bez nypli - nasadzone na wylot)

Opublikowano

Dzisiaj powtorzylem test tych dwoch pompek i okazalo się, ze hydor wcale tak zle nie wypada. W poprzednim moim tescie okazalo się, ze hydor mial zalozona przelotke na waz 12mm i do pomiarow uzylem wlasnie takiego weza. Eheim mial waz 16mm. Dlatego hydor wypadl tak zle :) 

Do nowych pomiarow uzylem beczki 80L, wiaderka 20L i 2m weza 16/22. Do napelnionej beczki 80L wrzucilem najpierw Eheima i zmierzylem czas jaki potrzebowal, zeby przepompowac wode do 20L wiaderka - wyszlo 75s, czyli na godzine wychodzi 960L/h. Nastepnie to samo zrobilem z Hydorem i wyszlo 88s, czyli na godzine wychodzi 818L/h, wiec niezle :)  Do pomiarow nie uzywalem zadnych przlotek. Duza roznica na korzysc Eheima wyszla, gdy chcialem z wiaderka 20L (wysokosc 30cm) przepompowac wode do beczki 80L (wysokosc 70cm). Dla Eheima to nie byl problem, natomiast Hydor nie dal rady podniesc na taka wysokosc wody :(

• Dziękuję 1
Opublikowano
54 minuty temu, marcinbon napisał:

Dla Eheima to nie byl problem, natomiast Hydor nie dal rady podniesc na taka wysokosc wody :(  

Ano racja, wysokość podnoszenia oprócz wydajności, to może być bardzo istotny parametr, choć w przypadku tych właśnie najmniejszych pompek często używa się ich na tym samym poziome (np. do bloku liniowego,  z gąbką, itp.).

Dzięki za test ;)