Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
myślałem o podobnym eheimie do mojej przyszłej 500tko-700tki i stwierdziłem że fajne są, ale ja wolę duże!!! i wybrałem FX-5 :twisted:

co 20l w koszyczkach to 20l, a nie 7 :twisted:

Makok , a powiedz mi gdzie Ty widziałeś , że do tego Fluvala wchodzi 20l. wkładu?

Przyjrzyj się opisowi filtra:)))

Specyfikacja:

Przeznaczone do akwariów do: 1500 litrów

Wydajność pompy: 3500 l/h

Powierzchnia filtracji mechanicznej (gąbka): 2100 cm2

Objętość biologicznych materiałów filtracyjnych: 5,9 l

Wewnętrzna pojemność filtra: 20 l

Przepływ wody przez filtr*: 2300 l/h

Maksymalna wysokość wynoszenia filtrowanej wody: 3,3 m

Moc przy 230-240V/50Hz: 48W

Uwaga: przepływ mierzono przy rurach zasysającej i wylewowej o tej samej długości oraz bez wkładów filtracyjnych

Tak więc :twisted::twisted:

Danielj... ten kubełek nawet w najmniejszym stopniu patrząc na jego wymiary nie wskazuje na te marne 6l pojemności... to jest zwyczajny "chłyt materkingowy" i zaplanowane działanie zmierzające do zapewnienia firmie hagen zwiększenia udziałów w rynku "wkładów absorbujących wymiennych"... tzn robią kubeł 20l z czego 14 jest wypełnione 3 koszykami z gąbkami... a 6l przeznaczają na wkład bio, pisząc przy tym że filtr jest do zbiorników 1500l :P

na stronie producenta, jak i w broszurach sugerują wypełnienie bio "specjalnie do tego filtra" wkładami z żywicami, czy innymi, które tracą swoje właściwości i muszą być cyklicznie wymieniane...

macałem ten kubeł na żywo i wystarczy wywalić część gąbek i wrzucić ceramikę, jest też miejsce na grys dla stabilizacji... ogólnie JEST DUŻO MIEJSCA :twisted:

przy czym nie trzeba tego robić od razu, bo z "dorastającym zbiornikiem" (młode ryby) znakomicie poradzą sobie również te gąbki, jako bio...

tu przykładowy test:

http://www.discusforums.com/forum/viewtopic.php?printertopic=1&t=7080&postdays=0&postorder=asc&&start=0

myślałem nad dwoma dobrymi w zamian, ale wolę mieć FXa bo ma kilka rozwiązań nietypowych które bardzo mi się podobają... jak choćby spust wody na dole - mniejszy stres dla ryb uważam co tydzień :wink:

jak widać z konkurencyjnym eheimem 2180, który zupełnie bez wkładów - co podaje producent - kosztuje dobre 1200zł (fluval ma przynajmniej gąbki)...

więc jeżeli ważnym czynnikiem wyboru jest stosunek skuteczności w momencie zakupu do ceny, to fluval jest IMHO doskonałym wyborem w kategorii "kubełkowych potworów" :wink:

Pfpp - po tym weekendzie się nie odkocham :P

dziecko u babci, pies u babci... powrót do złotych lat 60... :lol:

które mogę przeżywać niestety/stety tylko z wyobrażeń... :P

Opublikowano

Teraz ja też się zakochałem w FX5 - masakra ! Nie wiedziałem że on jest taki "ładny" ! Troszkę ceramiki do środka i ... Myślę że eheim zasypany ceramiką we wszystkich koszach ( 7.5 l ) spokojnie pociągnie nawet 720 l z malawi. Ale znowu myślę że FX5 jest troszkę droższy i więcej konsumuje elektryczności. Dam znać jak coś wymyślę z filtracją bio bo i tak na początku będzie beczka DIY 30L i keramzytem i żwirem koralowym zaadoptowana z 240 L .