Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Parę dni temu zauważyłem zmiany u jednej z ryb, wydaje się że uraz mechaniczny. Z dnia na dzień robi się Coraz gorzej. Co radzicie? 

Woda na pierwszym foto jest mętna bo tuż po karmieniu :) 

Pozdrawiam

Tomek 

IMG_20190115_163559_1.jpg

IMG_20190114_145103.jpg

IMG_20190114_145059.jpg

Opublikowano

Dzięki za przypomnienie, 

A wiec :

Jest to akwarium które stało w poznańskim King cross, przeniesione z obsada 1:1(moze ktoś zna więc będzie wiedział co tam dokładnie było). Pojemność to 2000l, obsada to ciężka do zaliczenia ilośc ryb z malawi/tanganiki plus 3 zbrojniki oraz 2 raki. Niestety nie robiłem nigdy testów, ale mam gdzieś EC i ph metr postaram się zmierzyć, jednak nie sądzę że w tym wypadku tu tkwi problem. Karmienie to parę razy dziennie susz ocen nutrition i lifilizowana artemia I inne oraz raz na 2/3 dni mrożonka. Podmiana była w grudniu ok 700 litrów. Woda kranowa. Filtr sump +UV. Wkładów nie wymienię bo nie pamiętam, ale tu wszystko gra. 

20180419_201220.jpg

Opublikowano (edytowane)

Jeśli to uraz mechaniczny, a nie choroba (a chyba tak jest ,bo na zdjęciu widać że wszystkie ryby są w doskonałej kondycji) to ja bym nic nie robił, albo padnie albo się wyliże.
Z jakich urazów ryby potrafią się wylizać to czasem można się zdziwić. Zobacz np. tu - http://forum.klub-malawi.pl/topic/21891-pobita-samica/

Edytowane przez troad
  • Lubię to 1
Opublikowano

Raczej ciężko będzie Ci ją złapać w takim baniaku, żeby zastosować jakąś kurację, ale gdyby się jednak udało, to polecam Kordon Fish Therapy tym wyleczyłem swoją pobitą samicę. Jestem tego samego zdania co @troad raczej z tego wyjdzie bez Twojej ingerencji. Trzymam kciuki:)

• Lubię to 1
Opublikowano

Z ciekawości zapytam, jakie wymiary baniaka? I jak sobie poradziłeś z przenosinami? Pewnie było to niezłe wyzwanie pod względem logistycznym. Szacun

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka