Tomcich Opublikowano 15 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Witam, Parę dni temu zauważyłem zmiany u jednej z ryb, wydaje się że uraz mechaniczny. Z dnia na dzień robi się Coraz gorzej. Co radzicie? Woda na pierwszym foto jest mętna bo tuż po karmieniu :) Pozdrawiam Tomek
Andrzej Głuszyca Opublikowano 15 Stycznia 2019 #2 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Witam Ciebie Tomku na naszym forum. Ale mam prośbę...Uzupełnij swoje pytanie o to co zawarte w zasadach działu . Link poniżej. Uzupełnij o to co jesteś w stanie podać a będzie nam łatwiej Tobie pomóc:
Tomcich Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor #3 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Dzięki za przypomnienie, A wiec : Jest to akwarium które stało w poznańskim King cross, przeniesione z obsada 1:1(moze ktoś zna więc będzie wiedział co tam dokładnie było). Pojemność to 2000l, obsada to ciężka do zaliczenia ilośc ryb z malawi/tanganiki plus 3 zbrojniki oraz 2 raki. Niestety nie robiłem nigdy testów, ale mam gdzieś EC i ph metr postaram się zmierzyć, jednak nie sądzę że w tym wypadku tu tkwi problem. Karmienie to parę razy dziennie susz ocen nutrition i lifilizowana artemia I inne oraz raz na 2/3 dni mrożonka. Podmiana była w grudniu ok 700 litrów. Woda kranowa. Filtr sump +UV. Wkładów nie wymienię bo nie pamiętam, ale tu wszystko gra.
TOMEKSIEDLCE Opublikowano 15 Stycznia 2019 #4 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Tłok jak na targowisku ,wielkość robi swoje 2000 l można poszaleć
troad Opublikowano 15 Stycznia 2019 #5 Opublikowano 15 Stycznia 2019 (edytowane) Jeśli to uraz mechaniczny, a nie choroba (a chyba tak jest ,bo na zdjęciu widać że wszystkie ryby są w doskonałej kondycji) to ja bym nic nie robił, albo padnie albo się wyliże. Z jakich urazów ryby potrafią się wylizać to czasem można się zdziwić. Zobacz np. tu - http://forum.klub-malawi.pl/topic/21891-pobita-samica/ Edytowane 15 Stycznia 2019 przez troad 1
Tomcich Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor #6 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Super, tak chciał zrobić, ale żeby mieć spokojne sumienie wolałem zapytać. Oby dala rade 2
Bartek_De Opublikowano 15 Stycznia 2019 #7 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Raczej ciężko będzie Ci ją złapać w takim baniaku, żeby zastosować jakąś kurację, ale gdyby się jednak udało, to polecam Kordon Fish Therapy tym wyleczyłem swoją pobitą samicę. Jestem tego samego zdania co @troad raczej z tego wyjdzie bez Twojej ingerencji. Trzymam kciuki 1
Bartek_De Opublikowano 15 Stycznia 2019 #8 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Z ciekawości zapytam, jakie wymiary baniaka? I jak sobie poradziłeś z przenosinami? Pewnie było to niezłe wyzwanie pod względem logistycznym. SzacunWysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Tomcich Opublikowano 16 Stycznia 2019 Autor #9 Opublikowano 16 Stycznia 2019 Wrzucę opis akwarium w czesci "przestaw się" , zapraszam do przejrzenia:) 1
Rekomendowane odpowiedzi