Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Kogut2625 napisał:

mata do jogi czyli spienione pcv jest dobre podkladem pod kamienie dac lepiej po całosci z odstępem 3-4 cm czy tylko punktowo pod dany kamien?

Zaczynaj zdania z dużej litery.....ale to tak na marginesie. Spienione PCV  jak najbardziej  możesz śmiało  dać. Wystarczy grube na 3mm . Kolor najlepiej szary aby nie był zbytnio kontrastowy do piasku co widać gdy ryby zaczynają kopać. Czy mata do  jogi jest ze spienionego PCV  to tego nie wiem. Ale wiem , że niektórzy coś takiego stosują. Jeżeli chodzi o rozłożenie to dotnij na wymiar tak aby z dwóch boków i z przodu został odstęp do szyby  mniej więcej po 1 cm. Nie dawaj punktowo pod kamienie. Zaletą położenia w całości jest to , że taka mata bardziej rozkłada  obciążenia ( nacisk kamieni) . Ponadto , gdy wpadniesz na pomysł poprzestawiania kamieni wtedy masz więcej kombinacji . Niektórzy tak robią ale wg mnie lepszym rozwiązaniem jest mata w jednym kawałku. Twój wybór:)

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dziekuje z gory:) bede miał na uwadze wielkie ABC. Jak już jestesmy w temacie podłoze to moze pomozesz mi w temacie skał z  podwórka? Czy tylko trzeba je dobrze wyszorowac i wypażyć? 

Opublikowano
3 minuty temu, Kogut2625 napisał:

bede miał na uwadze wielkie ABC

OK.:)

3 minuty temu, Kogut2625 napisał:

Jak już jestesmy w temacie podłoze to moze pomozesz mi w temacie skał z  podwórka? Czy tylko trzeba je dobrze wyszorowac i wypażyć?

Bez względu czy są one z podwórka czy gdzieś ze składu  weź je  do wanny , połóż na jakiś ręcznik aby jej nie zniszczyć. Wyszoruj szczotką pod bieżącą wodą a na końcu polej wrzątkiem z czajnika. I to wystarczy. Niektórzy zalecają tylko przepłukanie bieżącą wodą. Ale nie wiemy czy ktoś  kiedyś nie polał ich jakąś chemią. Potem w razie np. choroby zaczynamy zastanawiać się czy czegoś nie było  na kamieniach. A tak śpimy spokojnie. Zabieg trwa kilka minut  i masz spokojne sumienie:) Gotować ich nie musisz.

Opublikowano
4 minuty temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Gotować ich nie musisz.

Dobrze wiedziec. Jutro powoli startuje z moim baniaczkiem ( moje pierwsze Malawi) wiec chciałbym zaczac jak najlepiej:) z kazdym dniem cos nowego:) (Posiadam  puste akwarium już dwa miesiace) czuje ze to mnie kręci. o niczym innym nie mysle tylko jak co bedzie pasowac a moze to bedzie lepsze...itp.
Żona nie ma łatwo ostatnio ze mna:)

Opublikowano

Najważniejsze to robić wszystko spokojnie i pragmatycznie. Pośpiech w akwarystyce często prowadzi do zbędnych komplikacji. A cnotą akwarysty jest cierpliwość:) Lepiej dwa razy spytać jak raz zrobić błąd. Na naszym forum zawsze znajdziesz wszelką  pomoc. Żona może i łatwo teraz z Tobą nie ma ale facet musi mieć jakieś swoje hobby :)

• Lubię to 1