Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Filtr ten co prawda nie jest w moim malawi, a w drugim zbiorniku, ale może ktoś z Was wpadnie na jakiś pomysł.

2 tyg temu otwierałem go, wyczyściłem itd, przez kilka dni było wszystko OK, ale tak od 2-3 dni zauważyłem że woda wyraźnie słabiej wypływa z jego wylotu.
Pierwsza myśl - coś zatkało prefilrt (echeim), dziś go otworzyłem i faktycznie, gąbki prefiltru - zgroza, niestety po założeniu prefiltra nadal jest marnie, co gorzej nie widzę większej różnicy z założonym i zdjętym pefiltrem.
Jakbym źle zmontował kubełek to chyba od razu byłby marny przepływ wody, a nie dopiero po ~ tygodniu.
Kubełek odpowietrzony (a przynajmniej tak myślę), nie wydaje żadnych "dziwnych odgłosów", węże nie są zagięte, jakiegoś nadmiernego syfu w nich też nie widzę.
Jakieś pomysły???

Opublikowano

1. Jakiś zaworek może jest przykręcony

2. Coś blokuje samą pompę. Tu proponuję jeszcze raz rozebrać kubełek. Pobić testy bez wkładów obok wanny. Wkłady na czas testów zostaw w akwarium żeby biologia nie padła.

Opublikowano (edytowane)

TTTM czyli ten typ tak ma. Miałem Unimax 250 i co nie robiłem to i tak przeplyw wynosił jakieś 400 litrów. Niektórym udaje się osiągnąć tyle co podaje producent czyli 650 litrów ale nie wiem jak oni to robią. U mnie był prefiltr narurowy i 1.5 litra ceramiki więc tyle co nic więc aby mieć 650 litrów to chyba na pustym filtrze i stojącym obok akwa.

Aha. Nawet w tej kwestii dzwoniłem do Aquaela i opisywałem swój problem. Pan się spytał jak to mierze. Powiedziałem, że wiaderkiem to usłyszałem, że tak to sobie mogę mierzyć... i oni mają odpowiedni sprzęt. Jak się nie zgadzam to mogę im odesłać to sprawdzą. Sprzedałem go w diabły i po problemie.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

@iquitos68 żadnych zaworków nie ma, prosty układ, prefiltr echeima i filtr. Odpinałem jeszcze raz głowicę, tory są drożne i mają regulację. 

@Jerry_jerry to nie to, jakiś tydzień temu było wszystko OK, regulując kąt rurek wypływu wody 2x zalałem podłogę, tak "psikało"

Chyba będę musiał otworzyć kubełek i zerknąć na kosze, ale to chyba nie to, w unimaxie jest przepływ wody od góry, więc nawet jakby kosze były źle złożone to nacisk wody by je "dopychał"

Opublikowano
2 godziny temu, karolus napisał:

jakby kosze były źle złożone

Wtedy prawdopodobnie nie udałoby się zamknąć filtra. Raczej muszą być dobrze ułożone.

A jak otwarłeś filtr to gniazdo(komorę) wirnika i sam wirnik czyściłeś?

Opublikowano

Tak, wirnik czyściłem, a jak otwarłem komorę? klapkę przekręca się i wirnik dostępny, montaż odwrotnie.... no chyba że nie dokręciłem klapki.... do sprawdzenia w sobotę, wtedy będzie więcej czasu. 

Opublikowano

A próbowałeś go wyłączyć? Kiedyś też taki miałem. Po czyszczeniu był bezgłośny i zamulony. Po wyłączeniu była cofka powietrza przez wlot do filtra. Bulgot był ogromny, trochę syfu z węża też wróciło do akwarium, a po ponownym włączeniu, filtr pracował pełną mocą.

Później przeszedłem na kaseciaka i powiem Ci że problem zapowietrzania odszedł w niepamięć

Opublikowano

kilka razy robiłem mu ON/OFF, bez zmian :(
Co do kaseciaka... ten unimax jest podpięty do 100L ogólnego, kaseciak w takim czymś to delikatnie mówiąc przerost treści na formą, że o stracie miejsca w środku nie wspominam :)

Opublikowano

Nie wiem jak w 250 wygląda odpowietrzenie ale w 500 na jednym z wirników jest rurka która zbiera powietrze spod pokrywy. Jezeli jest ona źle ułożona to może go nie zsssać. Poruszaj kubłem i zobacz czy nie wyrzuca powietrza. 

Jezeli nie to może  zarosły ci po prostu węże. Użyj latarki i zobacz czy czegoś w nich nie ma. Zobacz też czy jak zrobisz stop i zaraz start coś ci wpada do akwa z węży. Jezeli tak to bierz wycior i do dzieła - po czyszczeniu będzie jak nowy 🙂