Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja może niepotrzebnie porównuję ryby do ludzi bo to są inne organizmy. Biorę to na chłopski rozum i może czasem wychodzą dziwne filozofie. Jednak moje karmienie gdzie już miałem jakieś doświadczenie nigdy nie doprowadziło do zgonu ryby lub jej otyłości. 

Opublikowano
1 minutę temu, suricade napisał:

Chyba odwrotnie ? Powinna dostawać więcej pokarmu mięsnego, do którego przystosowany jest jej przewód pokarmowy.

Oczywiście że ryby mięsożerne powinny dostawać pokarm im dedykowany. Pisałem w kontekście karmienia mięsożerców pokarmem roślinnym, przy kontrowersyjnym łączeniu ryb o skrajnych preferencjach żywieniowych. Dlatego przy takich połączeniach IMHO któryś z gatunków będzie przekarmiony lub niedożywiony. Mam nadzieję że tym razem dobrze to wyjaśniłem ;) .

11 minut temu, suricade napisał:

Dlatego pytam czy ktoś zna jakieś wiarygodne, źródło dotyczące karmienia ryb.

Kiedyś na serwisie były tłumaczone artykuły rosyjskiego naukowca  na temat żywienia ale teraz nie mogę tego znaleźć ?

Opublikowano
3 minuty temu, eljot napisał:

Kiedyś na serwisie były tłumaczone artykuły rosyjskiego naukowca  na temat żywienia ale teraz nie mogę tego znaleźć ?

Znajdziesz je w tym dziale 

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ok sorry za OT ale może dało by się te arty jakoś posortować bo teraz to taki misz-masz się zrobił :( . Umiejscowienie tych artykułów w dziale "klubowe sprawy organizacyjne" skutecznie utrudnia ich znalezienie ;) .

• Lubię to 1
Opublikowano
19 godzin temu, AndrzejGłuszyca napisał:

To się nie zrozumieliśmy. W organizmie ludzkim właśnie białko roślinne jest gorzej przyswajalne i stąd moje pytanie czy podobnie jest w organizmie ryb?

Dla jasności : przyswajalność to ilość wchłoniętego białka przez organizm .

Białko zwierzęce jest przyswajalne w 95 % ( jajko, mięso z ryb)  pomijam tu obróbkę  termiczną która obniża strawność karmy. Białko roślinne jest gorzej przyswajalne bo tylko w 60-80 % jest to powodowane obecnością substancji antyodżywczych.

• Lubię to 5
Opublikowano
W dniu 6.01.2019 o 15:31, piterssss napisał:

...  a kolejne pytanie to ; czy pokarm   Northfin Veggie jest wart swojej ceny ? .... . 

Ciezko ocenic ..bo i ceny  tego pokarmu sa bardzo rozne . Wczoraj zakupilem w Kopenhadze 1 kg opakowanie NorthFin Krill Gold w cenie 369 dunskich koron.

721A4255.JPG

721A4256.JPG