Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

więc może się wypowiem za siebie - absolutnie nie uważam że sump ma same wady... wręcz przeciwnie... możesz sobie wszystko pochować, większe złoża, argumentów masa itd...

główny argument czyli finansowy stracił u mnie na znaczeniu, a w takim wypadku do zbiornika np 540L wybrałbym w tej chwili FX-5 + bio-ceramiki za 200zł - łącznie 1000zł czyli niecałe 200 więcej niż sump który teraz miałem...

Mars ma rację pomysł wyłącznie ekstrawagancki ... mający zaspokoić potrzeby projektowo-konstruktorskie... ja zwyczajnie lubię się pobawić...

komin może przeszkadza, ale to dlatego, że nie odważyłem się kupić wierteł i samemu wywiercić dziur w nowiutkim szkle...

ogólnie nie zgadzam się też że komin jest głośny - po wyciszeniu nie był słyszalny...

gdybym go nie miał - nie mógł bym się wypowiadać, ale miałem i powiem że sump jest najlepszym rozwiązaniem filtracji do dużych baniakach... >800L tylko sump, przerybiona 600-tka tylko sump, dla tych którzy mają - bądź lubią wyłącznie sump - i sumpa polecam dla wygody głównie

ja zlikwidowałem i kupię FXa bo tak mi jest wygodniej :P

i mi wystarczy :wink:

Opublikowano

Kurcze z tego wszystkiego chyba wezmę mniejsze akwarium...

Czy do 720L wystarczy taki FX5? Powiedzmy FX5, EX700 jako drugi rezerwowy i coś dobrego mechanicznego do środka?

Kase zaoszczędzoną na wierceniu dziur, robieniu komina, stelaża, orurowania itd mogę spokojnie przeznaczyć na FX-a.

Zastanawiam się jeszcze nad kupieniem gotowca na przykład tego:

http://sklepmalawi.pl/index.php?d=produkt&id=3416

Jeszcze gdyby nie 50x70 a 60x60 było to już bym dzisiaj zamówił....

Opublikowano
Kurcze z tego wszystkiego chyba wezmę mniejsze akwarium...

Czy do 720L wystarczy taki FX5? Powiedzmy FX5, EX700 jako drugi rezerwowy i coś dobrego mechanicznego do środka?

Kase zaoszczędzoną na wierceniu dziur, robieniu komina, stelaża, orurowania itd mogę spokojnie przeznaczyć na FX-a.

Zastanawiam się jeszcze nad kupieniem gotowca na przykład tego:

http://sklepmalawi.pl/index.php?d=produkt&id=3416

Jeszcze gdyby nie 50x70 a 60x60 było to już bym dzisiaj zamówił....

ale te 50x70 to nie jest wymiar szafki? i wtedy akwa wygląda na 150x50x60 czyli 450L