Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Was wszystkich z racji tego że jestem świeży w kwestii akwarystyki proszę o pomoc w doborze diety dla moich pyszczaków, jakie (dokładne nazwy) produkty polecacie i z jaką częstotliwością je podawać, jak urozmaicać żywienie może jakimiś mrożonkami raz na tydzień ? 

Gdy wchodzę na allegro jest 100 stron pokarmów wiem że moje rybki będą roślinożerne więc szukałem coś ze spiruliną 

może jakieś tańsze a dobre pokarmy, które się sprawdzają?

mile widziane linki do produktów

rybki będą miały około 4 cm więc może jakieś granulaty ? 

oto skład :

10x Labidochromis caeruleus

10x Pseudotropheus socolofi

Dziękuję i pozdrawiam 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, szymon.horbacz napisał:

Według FishMagic oraz Pana Jacka z Żor jest to dobre połączenie więc teraz nie wiem 

Większość na forum uważa że Labidochromis caeruleus  to "typowy" mięsożerca, a socolofi roślinożerca. Kiedyś miałem te dwa gatunki razem i osobno. Przy przeważającej ilości pokarmów mięsnych " yellowek" był ociężały i otłuszczony, robił dziwne odchody. Po przejściu na dietę dla roślinożerców, ryba odżyła. Była smukła, ruchliwa i agresywna w okresie tarła.

Ich menu, które miało na nie dobry wpływ wyglądało tak:

Rano:

5 x w tygodniu - https://allegro.pl/oferta/tropical-soft-line-africa-herbivore-100ml-52g-6716001113?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=_UZSD_pla_supermarket_artykuły_dla_zwierząt&ev_adgr=Artykuły+dla+zwierząt&gclid=EAIaIQobChMIvsTfn9bQ3wIVTOWaCh1RMwOAEAQYAiABEgIkN_D_BwE&gclsrc=aw.ds

2 x w tygodniu - mrożony wodzień- z pewnego źródła (w 100% pewnego)

Był okres że na śniadanie ryby dostawały produkty northfin. Częstotliwość mięsnych i roślinnych jak wyżej. Też było ok.

7 x w tygodniu wieczorem - spirulina.

Głodówek rybom nie robiłem. Wszystkie żyją do dziś. Miałam je od narodzin do 3 lat, obecnie mają 4,5roku. 

Zdjęć nie mam, bo nie lubię siedzieć z telefonem przy akwa - wole z piwkiem

Karmienie to sam musisz ustalić. Trzeba podawać rybkom jedzenie i obserwować. Jak hodowcy tak uważają i masz do nich zaufanie to ich też popytaj jak karmić razem te dwa gatunki.

Pozdrawiam

Edytowane przez mareckee
  • Dziękuję 1
Opublikowano

To że ktoś karmiący yelowka pokarmami mięsnymi go za bardzo utuczył, nie świadczy o tym, że nie jest to ryba "mięsożerna" ryby z tej grupy żywieniowej w naturze nie mają podawane codziennie na tacy pokarmu premium ze zbilansowanym składem, to, że wybierając ze skał ślimaki i połykając wraz z nimi zieleninę, nie robi z nich roślinożerców. 

Odpowiednie karmienie jest umiejętnością, współczesna technologia umożliwia nam utrzymanie ryb o potrzebach nawet skrajnie żywieniowych w jednym akwarium, ale nie polecał bym tego nikomu kto akwarystyką zaczyna się dopiero zajmować. 

Pisanie, że ryby mają 4 czy 5 lat o niczym nie świadczy. Utrzymanie ryby dwa razy dłużej w dobrej kondycji może być świadectwem tego, że były zdrowo hodowane. 

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Możesz w jednym pudełku  wymieszać pokarm mięsny i roślinny. Jak będziesz miał 4 pokarmy to będziesz miał dwa pudełka i podawaj naprzemiennie. Możesz tym  rybom urozmaicić dietę o podanie 2 razy w tygodniu ( zamiast któregoś pudełka ) szklarki ( wodzień). Ja tak podaję obsadzie w której są mięsożercy i wszystkożercy ( min. Yellow). Pokarmy mogą być te co wyżej podał Egon 44.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1
  • Dziękuję 1