Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem.
Moje pyszczaki strasznie gryzły (zaczęły od 2 dni) jedną rybkę.... Widać, że radzi sobie z tego powodu coraz gorzej. Czy jeśli potrzymam ją tak zamknieta (normalnie karmiac) przez okolo dwa dni to coś pomoże? Teraz gryzą słoik 49564245_364440550955806_415469959116750848_n.thumb.jpg.b35368766b64f873faf18a09d838ccb3.jpg

Opublikowano (edytowane)

W słoiku Ci padnie, natychmiast przenieś ją do osobnego zbiornika (jesli posiadasz pusty, dojrzały biologicznie zbiornik), albo umieść ją w podwieszanym plastikowym zbiorniku/pudełku, z otworami po bokach i z dołu żeby woda przezeń przepływała, otwory na tyle małe żeby ryby nie mogły się do niej dostać. Plastikowy zbiornik/kubełek umieść blisko wylotu z filtra.
To priorytet, później możemy mysleć co dalej i dlaczego tak się stało - jeśli jej nie przeniesiesz to nie będzie to miało sensu bo... rybki już nie będzie.

Edytowane przez Artur67
Opublikowano

Prawdopodobnie masz samce i walczą o pozycję. Zrób zdjęcia co masz w zbiorniku i znajdzie się jakieś rozwiązanie. I kup kotnik. Zasłoń pończochą żeby nie było widać że w srodku jest ryba.

Wysłane z mojego ZTE BLADE V0730 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Ale w słoiku są u góry dziury, nie mam osobnego zbiornika dziś, i w środku jest brzęczyk 

Edytowane przez Weronikaaa_
Opublikowano (edytowane)

Kotnik spoko ale:
a) nie kupi go teraz, rybka do rana padnie w szczelnym słoiku
b) w kotniku będą zbierały się dochody

EDIT Dziury na wieczku niewiele zrobią - woda musiałaby płynąc przez słoik a nie sunąc nad nim.

Edytowane przez Artur67
Opublikowano
1 minutę temu, Weronikaaa_ napisał:

Widać, że radzi sobie z tego powodu coraz gorzej. Czy jeśli potrzymam ją tak zamknieta (normalnie karmiac) przez okolo dwa dni to coś pomoże

Nie karm w tym słoiku. Słoik zamień na ( jak masz ) na jakiś tani kotnik podwieszany w akwa. Zamknęłaś rybę w słoiku gdzie doprowadzasz tylko powietrze. Gdy zaczniesz karmić w tak wydzielonym miejscu gdzie woda może szybko zmienić parametry to ryba Ci po prostu padnie. W kotniku ,  który jest przepływowy  woda ma te same parametry co w akwa  i tam możesz karmić.

Opublikowano
Kotnik spoko ale:

a) nie kupi go teraz, rybka do rana padnie w szczelnym słoiku

default_cool.png w kotniku będą zbierały się dochody

EDIT Dziury na wieczku niewiele zrobią - woda musiałaby płynąc przez słoik a nie sunąc nad nim.

Pisaliśmy razem. Kotnika używam od dwóch lat i zdaje egzamin.

Wysłane z mojego ZTE BLADE V0730 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

,, i w środku jest brzęczyk  " niewiele to zmienia, dodatkowo stresuje rybę bo ma jakieś głośne ustrojstwo w odległości ,,pod samym nosem"